Ga naar de inhoud
Bij betalingsachterstand

'Studieschuld in buitenland ontlopen? Dan blokkeert DUO je paspoort'

Een verlopen paspoort, ter illustratie. Beeld © ANP

Oud-studenten die naar het buitenland verhuisden en geen adreswijzigingen doorgaven aan DUO kwamen jarenlang onder de afbetalingen van hun studieschuld uit. Maar de Dienst Uitvoering Onderwijs heeft daar met een noodgreep een einde aan gemaakt: wie een betalingsachterstand heeft kan zijn of haar paspoort niet verlengen. En dat heeft verstrekkende gevolgen.

Dat meldt Trouw vandaag. De krant schrijft dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in de afgelopen jaren zo al de verlenging van de paspoorten van 2700 oud-studenten heeft tegengehouden. De maatregel wordt alleen gebruikt bij mensen die een betalingsachterstand van meer dan 5000 euro hebben.

Kwart van studenten in buitenland 'kwijt'

Een kwart van de 100.000 Nederlandse oud-studenten die in het buitenland wonen is DUO 'kwijt'. Een groot deel (80 procent) van deze kwijtgeraakte Nederlanders heeft een betalingsachterstand en dat was lang een doorn in het oog van DUO.

Creatief
Lees ook:
Creatief met personeelstekort: bedrijf betaalt studieschulden personeel

De oud-studenten die, nadat hun paspoort niet verlengd kon worden, contact opnamen met DUO en een betalingsregeling troffen, kregen een tijdelijk paspoort van 12 of 24 maanden. Hoewel de regeling effectief is, heeft de Nationale Ombudsman er volgens de krant forse kritiek op.

Als er geen contact is met een 'verdwenen' student, vindt de ombudsman het begrijpelijk dat DUO de verlenging van een paspoort blokkeert. Maar als iemand simpelweg niet aan de betalingen kan voldoen, is zo'n blokkade 'niet zinvol en niet passend'.

Baan kwijt of land uit

Oud-studenten met wie de krant praat, zeggen dat de maatregelen verregaande gevolgen heeft voor hun leven in het buitenland. Zo zijn mensen hun baan verloren of konden ze niet in een land blijven vanwege het niet hebben van een geldig paspoort.

DUO vindt dit de eigen verantwoordelijk van de oud-studenten.  

Bekijk ook: studieschuld kwijtschelden zoals in de VS, wat zou dat kosten?

02:56
President Biden gaat een deel van de studieschuld van studenten kwijtschelden. Maar kan dat ook in Nederland?