Ga naar de inhoud
Boze gemeenteraad

Staatssecretaris gaat weer langs in Tubbergen om aangekocht asielhotel

Staatssecretaris Van der Burg ging al eens eerder naar Tubbergen om te praten.

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel heeft vandaag opnieuw een gesprek met de gemeente Tubbergen over het zogenoemde asielhotel in het dorp Albergen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kocht daar een hotel om tot driehonderd asielzoekers in onder te brengen. Dat gebeurde zonder medeweten van de gemeente, die boos is.

De koop zorgde voor veel onrust in de gemeente. Vorige week ging Van der Burg ook al met de gemeenteraad en inwoners van het dorp in gesprek om te luisteren naar de zorgen die leven.

Gemeente: eerst meer gesprekken

Het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen heeft laten weten pas na nieuwe gesprekken met de staatssecretaris te besluiten of en welke maatregelen het neemt.

Bewoners van Albergen noemden de komst van het hotel eerder deze maand een 'dictatoriaal besluit': 

Tubbergen in verzet tegen komst AZC: 'Dictatoriaal besluit'

01:56
Volgens de wethouder en de inwoners van de gemeente, is de gekozen locatie absoluut niet geschikt. "Ik snap niet waar ze die mensen willen laten."

Van der Burg en minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) willen het COA een zogeheten omgevingsvergunning verlenen, waarmee het hotel kan worden omgebouwd tot een asielzoekerscentrum.

In een brief aan de gemeenteraad liet het college onlangs weten dat een van de opties is om de omgevingsvergunning voor het asielhotel aan te vechten. Juristen zeggen dat deze strijd jaren kan gaan duren.

Opvangplekken creëren

Het kabinet is druk bezig om meer opvangplekken te creëren en vraagt daarbij al maanden om hulp van gemeenten. Ruim twee weken geleden maakte Van der Burg mede namens De Jonge bekend de bestemming van het hotel, buiten de gemeente om, aan te passen. Er is sindsdien veel om te doen geweest, zo probeerde de eigenaresse via de rechter onder de verkoop uit te komen. Daar slaagde zij niet in. 

Kinderombudsman:
Lees ook:
Kinderombudsman: asielplan in strijd met Kinderrechtenverdrag