Ga naar de inhoud
Donaties blijven binnenstromen

Giro 555 voor Oekraïne brengt tot nu toe ruim 173 miljoen op, actie wordt verlengd

Kinderen uit Marioepol werden eerder dit jaar naar het Zaporizhia Center voor ontheemden gebracht. Beeld © SIPA

De Giro555-inzamelingsactie 'Samen voor Oekraïne' heeft tot nog toe 173.350.000 euro opgeleverd, en er komt nog steeds geld binnen, meldt de organisatie. Daarom is besloten om de actie te verlengen. Mensen kunnen nog tot en met 30 november 2022 geld doneren.

De actie voor Oekraïne van Giro555 startte begin maart en had tijdens de laatste tussenstand in juni 168,9 miljoen euro opgeleverd. En er wordt nog elke dag gedoneerd, zegt de organisatie.

Water, medicijnen en voedsel

Het geld wordt ingezameld voor mensen die door de inval van Rusland in Oekraïne getroffen zijn. Het gaat om kwetsbare mensen, ontheemden in Oekraïne en ook de mensen die vanuit Oekraïne de grens zijn overgestoken naar de buurlanden Polen, Roemenië, Moldavië en Hongarije. 

Het opgehaalde geld gaat met name naar noodhulp, zoals medische zorg, voedsel, schoon drinkwater en brandstof. Hulpverleners ter plaatse bieden ook psychosociale hulp aan mensen op de vlucht en aan achterblijvers. 

Zware gevechten

Ondertussen wordt in vrijwel de gehele door Russische troepen bezette zuidelijke Oekraïense regio Cherson zwaar gevochten, meldt Oekraïne. 

Oekraïne liet maandag nog weten dat het langverwachte tegenoffensief om het zuiden van het land te bevrijden van de Russische invasietroepen in volle gang is.

Het voornaamste doel is de bevrijding van Cherson, de enige grote stad die het Russische leger heeft veroverd ten westen van de rivier de Dnjepr, die midden door Oekraïne stroomt. Enkele dorpen rond de havenstad zouden al zijn heroverd.

Oekraïne:
Lees ook:
Oekraïne: eerste verdedigingslinie bij Cherson doorbroken

Rusland zei daarop de tegenaanvallen te hebben afgeslagen en de tegenstander zware verliezen te hebben toegebracht in de regio's Cherson en Mikolajiv.

Aandacht verslapt

In de media raakt de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne steeds meer op de achtergrond, meldde RTL Nieuws eerder deze maand. Ook de bereidheid om Oekraïense vluchtelingen onderdak te bieden lijkt in Nederland sterk af te nemen. ''Veel mensen dachten in het begin: die oorlog is zo weer afgelopen. Nu blijkt dat het misschien nog wel jaren kan duren.'' Lees hieronder het hele verhaal: 

Aandacht
Lees ook:
Aandacht voor Oekraïne verslapt: 'Hou maar op met die oorlog'