Ga naar de inhoud
Praten over deadline

Agractie toch in gesprek met Remkes, 'kabinet accepteert voorwaarden'

Johan Remkes Beeld © ANP

Boerenorganisatie Agractie zegt dat het kabinet akkoord gaat met de voorwaarden die de boerenorganisaties samen hadden gesteld. Daarom gaan ze vandaag toch in gesprek met bemiddelaar Remkes.

De boerenorganisaties zeiden gisteren nog dat ze alleen met stikstofbemiddelaar Johan Remkes willen praten als ze over de deadline voor de halvering van de stikstofuitstoot, de PAS-melders, het stikstofkaartje, het inzetten op innovaties en de kritische depositiewaarde (kdw) - de grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan - kunnen praten.

Daarmee legden zij de bal weer bij het kabinet.

'Boeren
Lees ook:
'Boeren bieden duizenden kilo's stikstofruimte te koop aan'

Agractie-voorman Bart Kemp zou 'zojuist' bericht hebben gekregen dat 'Remkes en het Kabinet ingaan op dat agendavoorstel'. Hij voegt eraan toe: "Op deze manier is aan onze voorwaarden voldaan om een constructief gesprek te kunnen voeren dat hopelijk tot resultaat en een begin van herstel van vertrouwen zal leiden."

De woordvoerder van Remkes en de woordvoerder van stikstofminister Christianne van der Wal willen niet reageren op de bewering van Agractie. LTO Nederland laat weten: "We wachten de definitieve agenda nog af, maar de signalen zijn positief en een gesprek met de sector zou met het oog op vertrouwensherstel goed zijn."

De
Lees ook:
De stikstofdoelen een paar jaar vooruitschuiven: kan en mag dat wel?

Bemiddelaar Remkes had alle boerenorganisaties uitgenodigd die ook voor het eerdere gesprek over de aanpak van de stikstofcrisis waren gevraagd. Bij het gesprek vandaag zouden premier Mark Rutte en de ministers Henk Staghouwer (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) aanwezig zijn.

Bekijk ook: 'Vertrouwenscrisis bij boeren gaat dieper dan stikstofdiscussie'

01:50
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes voerde vele gesprekken deze maand.