Ga naar de inhoud
Nieuw onderzoek

Wat er ook gebeurt, het zeeniveau stijgt met zeker 27 centimeter

Een ijsschots voor de kust van Groenland. Beeld © AFP

Ongeacht welke acties we nu nog ondernemen, de zeespiegel zal sowieso met 27 centimeter stijgen. Dat staat in een nieuw onderzoek, uitgevoerd door verschillende wetenschappers. Het smelten van een deel van de ijskap van Groenland is volgens hen onomkeerbaar.

Het onderzoek, dat gepubliceerd is in het tijdschrift Nature Climate Change, toont aan dat door de opwarming van de aarde tot nu toe een deel van de ijskap op Groenland sowieso zal smelten met als gevolg een zeespiegelstijging van minimaal 27 centimeter. 

'IJskap uit balans'

Om tot die conclusie te komen, is er onder meer gekeken naar satellietbeelden van de ijskap op Groenland. Die ijskap verliest nu meer ijs dan dat er aan sneeuwval bijkomt en is daarmee dus uit balans. Om weer in balans te komen, zal de ijskap zich aan moeten passen aan het huidige klimaat. Daarvoor zal er meer ijs moeten smelten, en volgens berekeningen van de wetenschappers gaat dat dus gepaard met zeker 27 centimeter aan zeespiegelstijging. Dit is onomkeerbaar.

Eerlijk
Lees ook:
Eerlijk zullen we alles delen: hoeveel CO2 mag Nederland nog uitstoten?

RTL Nieuws-klimaatspecialist Bart Verheggen heeft het onderzoek gelezen en legt uit dat we de conclusie kunnen vergelijken met een heel groot schip. "Als je zo'n groot schip van koers wil veranderen, dan gaat dat ook niet in één keer. Het heeft een bepaalde traagheid om een schip te keren en blijft dus nog even vooruit varen." Dus, ook al halen we nu alle klimaatdoelen, de ijskap zal toch nog even smelten.

Wat
Lees ook:
Wat denken 'gewone mensen' van klimaatverandering?

In het onderzoek is alleen gekeken naar de ijskap op Groenland. Verheggen: "Je hebt natuurlijk ook nog Antarctica, de berggletsjers en het zeewater dat uitzet door opwarming van de aarde. Je moet dus echt spreken van een minimale stijging van 27 centimeter die onomkeerbaar is geworden, maar vrijwel zeker gaat het nog veel hoger uitvallen."

Verdere schade voorkomen

Onomkeerbaar dus. Toch betekent dat niet dat verdere actie zinloos is. "Je moet natuurlijk voorkomen dat dit nieuws leidt tot een apathische reactie. Aan die 27 centimeter is niets meer te doen volgens dit onderzoek, maar verdere schade voorkomen kan wel. Het onderzoek onderstreept juist het belang van emissiereductie om een nog hogere stijging te beperken. Maar het laat ook zien dat we ons beter moeten gaan beschermen tegen de stijgende zee."

Bekijk ook: Dit Britse dorp verdwijnt langzaam in zee

01:49
Het Britse plaatsje Happisburgh verdwijnt langzaam in de zee. Door de stijgende zeespiegel brokkelt de klif waarop het middeleeuwse stadje ligt in razend tempo af.