Ga naar de inhoud
Westelijk Havengebied

Amsterdam gaat 1000 asielzoekers opvangen op cruiseschip

Asielzoekers in het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld © ANP

Het stadsbestuur van Amsterdam heeft ingestemd met de tijdelijke opvang van zeker duizend extra asielzoekers op een cruiseschip in het Westelijk Havengebied. De vluchtelingen kunnen er vanaf 1 oktober voor minimaal een half jaar terecht.

Amsterdam is daarmee na Velsen-Noord de tweede gemeente die asielzoekers op een cruiseschip opvangt.

Opvang op de schepen is nodig omdat er een groot tekort is aan reguliere opvangplekken in het land. In eerste instantie kunnen er 1000 mensen opvang krijgen in het Westelijk Havengebied, maar dat kunnen er uiteindelijk 1500 worden. Of dat daadwerkelijk gebeurt, wordt later bepaald.

Hartverscheurend

De situatie in Ter Apel is hartverscheurend", zegt wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken en Vluchtelingen). "We moeten het tekort aan opvanglocaties nu met elkaar oplossen zodat vluchtelingen een plek vinden."

Derde
Lees ook:
Derde avond op rij demonstratie tegen asielhotel in Albergen

Hij benadrukt dat de opvang op het cruiseschip een oplossing is voor de korte termijn. "Het is belangrijk dat het Rijk samen met gemeenten de vastgelopen asielketen hervormt, zodat dit soort noodoplossingen in de toekomst niet meer nodig zijn en mensen op een vaste plek kunnen worden opgevangen."

12 miljoen euro

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid bedankt het Amsterdamse stadsbestuur voor de hulp. "Tijdelijke grootschalige opvang is heel belangrijk om weer rust te brengen in de asielopvang. Met de komst van het cruiseschip in Amsterdam zetten we samen weer een stap in het oplossen van de crisis in de asielketen."

Onderdeel van de afspraken over de opvang van asielzoekers is dat de hoofdstad maximaal 12 miljoen euro krijgt van het Rijk om versneld flexwoningen te bouwen. Dit bedrag is bedoeld voor duizend woningen, maar in totaal moeten er zo snel mogelijk 2500 tot 3000 huizen beschikbaar zijn om de situatie op de overspannen Amsterdamse huizenmarkt te verbeteren.

Kosten voor het rijk

De kosten voor de opvang van de asielzoekers op het cruiseschip komen voor rekening van het Rijk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) neemt het beheer en de exploitatie op zich. De vluchtelingen kunnen onder meer vrijwilligerswerk doen, er zijn programma's gericht op participatie en er is onderwijs, zorg en dagbesteding.

In Amsterdam worden momenteel 2100 vluchtelingen en statushouders opgevangen, los van de gevluchte Oekraïners die onderdak hebben in de hoofdstad.

Bron: ANP / RTL Nieuws