Ga naar de inhoud
'Bepaalde punten cruciaal'

Boeren gaan niet zomaar weer praten met Remkes: 'Harde voorwaarde'

Boerenprotest in Aduard Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / ProNews

De boerenorganisaties die boos zijn over het stikstofbeleid, zijn niet van plan morgen aan tafel te gaan zitten met bemiddelaar Johan Remkes en twee ministers. Ze willen alleen ingaan op de uitnodiging als dat overleg aan een bepaalde 'harde randvoorwaarde' voldoet.

Volgens land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland moet het tijdens het overleg kunnen gaan over voor de boeren 'cruciale punten' in het stikstofbeleid. LTO zegt dat met verschillende boerenclubs is afgesproken.

Bemiddelaar Remkes heeft alle boerenorganisaties uitgenodigd die ook voor het eerdere gesprek over de aanpak van de stikstofcrisis waren gevraagd. Bij het gesprek morgen zouden ook premier Mark Rutte en de ministers Henk Staghouwer (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) aanwezig zijn.

'Boeren
Lees ook:
'Boeren bieden duizenden kilo's stikstofruimte te koop aan'

De boerenclubs willen volgens LTO alleen ingaan op de uitnodiging als er gesproken kan worden over de deadline voor de halvering van de stikstofuitstoot, de PAS-melders, het stikstofkaartje, het inzetten op innovaties en de kritische depositiewaarde (kdw) - de grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan. De boeren vinden deze kdw ongeschikt als instrument om de natuur mee te beschermen, het kabinet benadrukt juist dat de kdw nodig is.

Eén en ander is volgens LTO afgesproken met onder meer Agractie, Farmers Defence Force, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Producentenorganisatie Varkenshouderij en Biohuis. "De bal ligt daarmee terug bij het kabinet", aldus LTO.

Verschillende organisaties

De organisatie was bij het vorige overleg aanwezig als vertegenwoordiger van meerdere boerenclubs. Dat zal deze keer niet gebeuren, zegt een woordvoerder. Volgens haar gaan de verschillende groepen in principe alleen gezamenlijk naar het overleg.

Ook voormannen Bart Kemp van Agractie en Mark van den Oever van FDF laten weten dat verschillende boerenorganisaties Remkes hebben gemeld morgen alleen onder voorwaarden te komen.

Bekijk ook: 'Vertrouwenscrisis bij boeren gaat dieper dan stikstofdiscussie'

01:50
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes voerde vele gesprekken deze maand.