Ga naar de inhoud
Treinverkeer plat

'Staking heel vervelend, NS en bonden moeten dit snel oplossen'

Leegte op Utrecht Centraal in verband met de stakingen. Beeld © ANP

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) roept NS en vakbonden opnieuw op hun conflict snel bij te leggen. Door een staking van NS-personeel ligt het treinverkeer vandaag in vrijwel het hele land plat.

"De impact van de NS-staking vandaag is extreem vervelend voor alle treinreizigers. Ik heb bonden en NS eerder opgeroepen om er samen uit te komen en in het belang van de reiziger doe ik die oproep nu opnieuw", schrijft Heijnen op Twitter.

Inflatie

NS-personeel staakt voor een vierde dag. De vakbonden FNV, CNV en VVMC willen zo druk op het bedrijf zetten. De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst liepen eerder vast. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar.

De vakbonden willen een verhoging van het salaris die gelijk is aan de inflatie, plus 100 euro bruto per maand voor alle medewerkers. Daarnaast willen ze dat het minimumuurloon 14 euro wordt. De NS biedt een verhoging van 8 procent over een periode van 2,5 jaar, wat volgens vakbond FNV betekent dat medewerkers van NS er fors in koopkracht op achteruit gaan.

Regionale
Lees ook:
Regionale NS-staking mondt vandaag uit in dag zonder treinen

Als gevolg van de estafettestaking die in Midden-Nederland wordt uitgevoerd rijden er geen NS-treinen door Nederland, met uitzondering van het traject Amsterdam Centraal - Schiphol. De Eurostar en Thalys rijden ook, maar de overige internationale treinen rijden niet in Nederland.

Vorige week woensdag begon de estafettestaking in Noord-Nederland. Vrijdag was Zuid-Holland aan de beurt en gisteren lag het treinverkeer plat in Noord-Holland.

Mogelijk landelijke stakingen

Als er na de stakingen deze week nog geen cao-akkoord ligt tussen de vakbonden en de NS, dan volgen er volgende week landelijke stakingen, zegt FNV Spoor. 

Medewerkers
Lees ook:
Medewerkers NS leggen werk neer: 'In Nederland wordt relatief weinig gestaakt'