Ga naar de inhoud
Omstreden handel

'Boeren bieden duizenden kilo's stikstofruimte te koop aan'

Ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Honderden boeren die zijn gestopt met hun bedrijf en daardoor 'stikstofruimte' kregen, hebben deze in de afgelopen jaren verkocht aan commerciële partijen. Deze levendige handel gaat ook nu nog verder, want online worden nog tientallen of zelfs duizenden kilo's 'stikstofruimte' aangeboden.

Dat schrijft NRC. De stikstofruimte is te koop op bijvoorbeeld de website ammoniakrechten.nl, waar aanbieders volgens de krant tot wel 580.000 kilo stikstof verkopen. De website noemt zichzelf 'de marktplaats voor stikstofrechten'.

Tussenpersonen

De verkoop loopt in veel gevallen via tussenpersonen, die namens boeren onderhandelen met commerciële partijen of de overheid over de stikstofruimte.

Vorige week werd bijvoorbeeld duidelijk dat Rijkswaterstaat stikstofruimte overnam van acht boerenbedrijven om de verbreding van de A27 bij Amelisweerd mogelijk te maken, schrijft NRC.

De
Lees ook:
De stikstofdoelen een paar jaar vooruitschuiven: kan en mag dat wel?

Raoul Beunen, universitair hoofddocent aan de Open Universiteit en deskundig op stikstofbeleid, uit tegen de krant kritiek op deze stikstofhandel.

Het zou niet eerlijk zijn omdat grote partijen er met de stikstofruimte vandoor gaan. De overheid zou daarom zelf moeten beheren wie stikstof krijgt als een boer besluit ermee te stoppen.

Onderzoek naar 'neveneffecten' handel

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt in een reactie dat er onderzoek wordt gedaan naar de 'neveneffecten' van de handel in stikstofrechten. Later dit jaar krijgt de Tweede Kamer de uitkomsten hiervan.

Provincies
Lees ook:
Provincies kritisch op kabinet: stikstofdoelen niet helder