Ga naar de inhoud
Genoeg opvangplekken

Niemand heeft vannacht buiten hoeven slapen in Ter Apel

Een leeg tentenkamp buiten de hekken van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

Afgelopen nacht was er voor de tweede nacht op rij voldoende plek in het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar vorige week nog honderden mensen buiten de nacht moesten doorbrengen. Dankzij noodopvanglocaties door het hele land is er nu voor iedereen een plekje binnen.

Toch kozen zo'n tien mensen ervoor om buiten te slapen. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet gisteravond weten dat deze mensen de mogelijkheid is geboden om binnen te slapen, maar zij zagen daar zelf van af. 

Op stoelen in wachtruimtes

Bij het aanmeldcentrum brachten wel ongeveer zestig mensen de nacht door op stoelen in wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Dat er nu genoeg plek is in Ter Apel komt omdat er gisteren, naast de normale uitstroom naar bijvoorbeeld de azc's, ook 44 asielzoekers vanuit Ter Apel overgebracht werden naar crisisnoodopvanglocaties in Zwolle, Enschede, Veenendaal en Assendelft.

Noodopvanglocatie
Lees ook:
Noodopvanglocatie komt in Zoutkamp, plek voor honderden asielzoekers

Veertig alleenstaande minderjarige asielzoekers hebben onderdak gekregen bij Inlia, een netwerkorganisatie die asielzoekers in nood helpt. Die organisatie heeft ook geholpen met het vinden van nog eens honderd plekken voor wachtenden in Ter Apel, verdeeld over een tiental locaties in Groningen en Drenthe.

Crisisnachtopvang

Ook kon er vannacht gebruik worden gemaakt van de crisisnachtopvang in Stadskanaal en Zuidbroek, meldt het COA. Een nacht eerder werden daar – én in Dordrecht en Haaksbergen – ook al mensen opgevangen.

Het is al maanden overvol in Ter Apel. Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet maatregelen aan, zoals geld en steun, om de opvang te verbeteren.

Bekijk ook: zo ging het er vorige week aan toe in Ter Apel

00:32
Vrijwilligers van de hulporganisatie People for People deelden vorige week dekens en hygiënepakketten in Ter Apel uit.