Ga naar de inhoud
Beperking gezinshereniging

Kinderombudsman: asielplan in strijd met Kinderrechtenverdrag

Een kind bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld © ANP

Het plan van het kabinet om gezinshereniging voor asielzoekers te beperken, is in strijd met het Kinderrechtenverdrag waar Nederland zich aan heeft verbonden. Dat zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer. "Een kind heeft het recht om herenigd te worden met zijn of haar ouders."

Kalverboer uitte haar kritiek vanmiddag in een uitzending van EenVandaag op NPO Radio 1. Volgens haar staat in het verdrag dat landen verplicht zijn om kinderen met een vluchtelingenstatus extra te beschermen. "Staten moeten met welwillendheid, menselijkheid en spoed zaken van kinderen behandelen."

Rem
Lees meer:
Rem op gezinshereniging en hulp van Defensie om asielcrisis te beteugelen

"Het lijkt een soort amateurisme dat men niet voor elkaar kan krijgen dat het begin van de procedure sneller gaat, en dat kinderen geplaatst worden op een plek waar ze hun leven kunnen beginnen", zei Kalverboer in de uitzending.

Verantwoordelijkheid nemen

Volgens de Kinderombudsman moeten gemeentes hun verantwoordelijkheid nemen en moet er een evenredige verdeling komen in de opvang van asielzoekers. "Ik denk dat iedere gemeente tien of twintig kinderen kan opnemen, en dan is die last niet zo enorm. We moeten toe naar een kleinschaligheid waar iedereen zich prettiger bij voelt."

Kabinetsplan
Lees ook:
Kabinetsplan tegen asielcrisis: meer geld, meer woningen, géén asielstop

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schreef afgelopen vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer extra tijdelijke maatregelen te nemen om de druk op de opvang van asielzoekers te verlichten.

Een van die maatregelen is dat de visumverstrekking voor nareizigers, gezinsleden van mensen die al in Nederland zijn, wordt aangepast. Zij mogen straks pas naar Nederland komen als er een woning beschikbaar is voor het gezin. Mensen moeten maximaal vijftien maanden wachten.

Meer kinderen dan toegestaan in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel verblijven momenteel veel meer alleenstaande kinderen dan is toegestaan. Dit weekend meldde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat er zo'n 350 minderjarige asielzoekers zonder ouders verblijven, terwijl er officieel plek is voor 55. 

Bekijk ook: 700 ijsjes klein lichtpuntje in Ter Apel: 'We zijn een rijk land, ik moest iets doen'

00:42