Ga naar de inhoud
'Vechten elkaar de tent uit'

Bestuur Islamitische School Amsterdam moet opstappen om wanbeleid

Een van de basisscholen van ISA: al Maes Beeld © Google Streetview

Het bestuur van de Stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) moet zo snel mogelijk opstappen. Als dat niet gebeurt krijgt de stichting geen overheidsgeld meer en moeten de scholen dicht. Dat heeft onderwijsminister Dennis Wiersma besloten na een nieuw inspectierapport over de scholenkoepel.

In het rapport wordt gesproken van 'een financieel wanbeleid' en 'onrechtmatig handelen'. Er is daarnaast een 'grote mate van verwevenheid' met de stichtingen achter het leerlingenvervoer en de weekendscholen, met onrechtmatige verrijking tot gevolg.

De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat het huidige bestuur de zaken kan oplossen en bovendien neemt de koepel geen actie om dingen te verbeteren. Het bestuur zou het wanbeleid hebben erkend, maar is niet opgestapt.

Inspectie
Lees ook:
Inspectie onderzoekt islamitische scholen vanwege homofoob lesmateriaal

"Dit schoolbestuur lijkt vooral bezig met elkaar de tent uitvechten", zegt Wiersma. "Al langere tijd gaan er een heleboel dingen niet goed bij deze stichting en de leerlingen zijn daar het slachtoffer van. Daarom grijp ik nu in. 

Deze aanwijzing is de zwaarste maatregel die de minister scholen kan opleggen. Het houdt in dat er een interim-bestuur moet komen dat orde op zaken moet stellen.

Sanctie

De inspectie had het schoolbestuur opdrachten meegegeven om het beleid te verbeteren. De stichting krijgt een financiële sanctie opgelegd van 15 procent van de bekostiging, omdat hier geen gehoor aan is gegeven. Daarnaast zal de inspectie bijna 300.000 euro aan onrechtmatig besteed geld terugvorderen.

Onder de stichting vallen drie scholen in Amsterdam: al Yaqoet, al Maes en al Jawhara.

Bekijk ook: Het loopt niet storm bij de omstreden islamitische school in Amsterdam

01:25