Ga naar de inhoud
Overdracht vandaag

'Asielhotel' Albergen komt er, eigenaar verliest kort geding van COA

Het 'asielhotel' in Albergen. Beeld © ANP

De verkoop van hotel 't Elshuys in Albergen aan het COA gaat door. Dat bepaalde de rechtbank in Almelo vandaag in het kort geding dat het COA tegen de eigenaar van het hotel had aangespannen.

Het COA had een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van het hotel, omdat zij onder de verkoop uit probeerde te komen. In de koopovereenkomst is geregeld dat de overdracht van Hotel ‘t Elshuys vandaag moest plaatsvinden.

Afgelopen week liet de eigenaar per brief weten dat ze van de koop afzag omdat er vooraf niet duidelijk was verteld dat er 150 tot 300 asielzoekers en/of statushouders in het hotel zouden komen. Maar volgens het COA is daar sinds het eerste contact in april al duidelijkheid over geweest.

'Open kaart'

"Uit de contacten tussen de makelaar en het COA blijkt dat steeds duidelijk was dat het COA het hotel wilde gebruiken voor opvang met veel meer bedden dan het hotel heeft", zei de rechter tijdens de uitspraak. "Het COA heeft open kaart gespeeld over zijn bedoeling met het hotel."

De advocaat van het COA noemde de eigenaar van het hotel in de rechtszaak 'een spijtoptant'. "Ze zegt 'achteraf had ik het misschien niet moeten doen', maar zo werkt het niet als je met elkaar een overeenkomst sluit", sprak de raadsman.

"Ze heeft niets over aantallen afgesproken in de onderhandelingen en de koopovereenkomst. Mevrouw voelt zich onder druk gezet door de omgeving, dat begrijp ik. Maar dat is geen reden om 1 minuut voor 12 nog de overeenkomst te ontbinden."

'Niet op de hoogte'

De eigenaar zei dat ze pas via een Kamerbrief van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) hoorde van de plannen om 300 asielzoekers op te vangen en barakken te plaatsen. Als ze dat vooraf had geweten had ze nooit aan de verkoop willen meewerken, zei ze.

Eigenaar
Lees ook:
Eigenaar 'asielhotel' Albergen wil af van verkoop, COA stapt naar rechter

Onrust

Het kort geding trok grote belangstelling. Tientallen mensen uit het dorp waren bijeen in de rechtbank. De rechtbank richtte twee extra videozalen in voor iedereen die het kort geding wilde volgen.

Het bericht dat het COA een hotel in Albergen, dat onder Tubbergen valt, had gekocht om daar asielzoekers onder te brengen, zorgde voor veel onrust in de gemeente. De aankoop was zonder medeweten van de gemeente gedaan.

Bekijk ook: Stille mars Albergen tegen komst asielzoekers: 'We zijn monddood gemaakt'

00:41