Ga naar de inhoud
Schiphol beperkt bereikbaar

Geen Thalys en Eurostar: vandaag treinstakingen in Noord-Holland

De staking in Noord-Holland heeft gevolgen voor reizigers in de rest van het land. Beeld © ANP / Jeffrey Groeneweg

Voor de derde keer in een week tijd wordt er vandaag door NS-medewerkers gestaakt voor een betere cao. Dit keer ligt al het treinverkeer in Noord-Holland plat. Dat heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van Schiphol, Amsterdam én internationale bestemmingen als Parijs en Londen. De Thalys en Eurostar rijden namelijk ook niet.

De NS kan – net als tijdens de twee stakingsdagen vorige week – geen bussen inzetten en adviseert reizigers daarom hun reis uit te stellen. Wie vandaag toch met de trein op pad gaat, kan het beste eerst de NS Reisplanner raadplegen. Die is bijgewerkt met de actuele situatie op het spoor.

Derde stakingsdag

Vorige week werd er gestaakt in het noorden en later in het westen van Nederland. Toen deed ongeveer 90 procent van al het NS-personeel mee.

Van
Lees ook:
Van Haarlem tot Heerlen: treinverkeer ook deze week plat door staking

Vandaag leggen stakende medewerkers het treinverkeer in Noord-Holland plat, waaronder ook Amsterdam. Die staking kan ook gevolgen hebben voor de rest van het land, omdat veel treinen via bijvoorbeeld de hoofdstad naar andere provincies rijden.

Schiphol enigszins bereikbaar

Op de website van de NS is te zien dat er vandaag wel enkele treinen rijden tussen Amsterdam en Utrecht, via Leiden. Via Utrecht hoopt de NS ook Schiphol enigszins bereikbaar te houden, het is echter de vraag of dat lukt. De NS vraagt mensen alleen per trein naar Schiphol te gaan als het echt niet lukt om er op een andere manier te komen.

Vakbond
Lees ook:
Vakbond achter staking roept op tot 'solidariteit met NS-personeel'

Ook internationale treinreizigers gaan de staking voelen. De Thalys en Eurostar rijden helemaal niet, andere internationale treinen gaan minder of rijden maar een deel van het traject.

Drukker op de weg

De ANWB verwacht dat het vandaag rond Amsterdam drukker zal zijn op de weg, deels vanwege de staking. Toch zullen de spitsuren niet extreem druk worden omdat er waarschijnlijk mensen besluiten thuis te werken vanwege de treinstaking.

NS-personeel voert de acties vanwege de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en de vakbonden FNV, CNV en VVMC. Later deze week wordt er in het midden en oosten van het land gestaakt.