Ga naar de inhoud
Staking personeel NS

Van Haarlem tot Heerlen: treinverkeer ook deze week plat door staking

Beeld © ANP / Jeffrey Groeneweg

Vorige week ondervonden treinreizigers in de regio's West en Noord veel hinder van stakingen onder NS-personeel. Deze week zijn de andere regio's aan de beurt. Wij zetten voor je op een rijtje waar en wanneer je niet op een trein hoeft te rekenen.

Door de staking van NS-personeel in de regio Noord-West ligt maandag het treinverkeer van en naar Haarlem en Amsterdam grotendeels plat. Een dag later is Midden-Nederland aan de beurt en woensdag staan de treinen in Oost- en Zuid-Nederland stil.

Uit eerdere stakingen in andere regio's blijkt dat ongeveer 90 procent van het personeel de actie steunt en niet aan het werk gaat. Daarom kunnen reizigers er vandaag niet op rekenen dat ze vanuit Amsterdam en Haarlem per trein naar het noorden kunnen reizen. Ook naar andere bestemmingen is het twijfelachtig of er überhaupt een trein gaat. Met name naar Flevoland en Amersfoort zal er sprake zijn van treinuitval, verwacht treinreiziger.nl.

Schiphol-Amsterdam onzeker

Ook de trajecten Schiphol-Amsterdam en Nijmegen-Eindhoven zijn onzeker. De NS houdt de situatie bij in de online reisplanner.

De werkonderbreking treft ook het internationale treinverkeer. Van Amsterdam naar Berlijn en Basel rijden geen treinen. Naar Frankfurt gaan slechts enkele treinen. Wie naar Wenen of Zürich wil, is aangewezen op de ICE. De intercity naar Brussel rijdt waarschijnlijk wel vanuit Rotterdam.

Dinsdag staakt NS-personeel in de regio 'Midden'. Hieronder valt het treinenknooppunt van Nederland, Utrecht Centraal. Ook de steden Amersfoort, Gouda en Hoofddorp horen bij dit gebied.

Woensdag ondervindt het treinverkeer in de regio's Oost en Zuid hinder van stakingen. Dit geldt dan voor Arnhem, Breda, Den Bosch, Deventer, Ede-Wageningen, Eindhoven, Enschede, Heerlen, Hengelo, Maastricht, Nijmegen, Roosendaal, Sittard, Venlo, Vlissingen en Zutphen.

Vergoeding reiziger

Als de trein niet rijdt als gevolg van een staking, kunnen reizigers soms een vergoeding vragen voor de kosten voor vervangend vervoer, tot een maximum van 25 euro per dag. De precieze voorwaarden daarvoor maakt de NS op de stakingsdag bekend.

Het personeel staakt omdat het ontevreden is met het nieuwe cao-voorstel. De vakbonden eisen een verhoging van het salaris met de inflatie, plus honderd euro bruto per maand voor iedereen. Daarnaast willen ze dat het minimumuurloon op 14 euro komt te liggen. De NS biedt een verhoging van 8 procent over een periode van 2,5 jaar. "Met dit loonbod gaan medewerkers van NS er fors in koopkracht op achteruit. Dit is natuurlijk onacceptabel", aldus vakbond FNV.

Vakbond
Lees ook:
Vakbond achter staking roept op tot 'solidariteit met NS-personeel'