Ga naar de inhoud
Te dunne dekentjes

250 mensen sliepen vannacht buiten bij Ter Apel: 'Verschrikkelijk koud'

Veel asielzoekers brengen de nacht door in de buitenlucht. Beeld © ANP / Jilmer Postma

Artsen zonder Grenzen luidt de noodklok over de leefomstandigheden van asielzoekers in Ter Apel, nu de nachten kouder worden. De asielzoekers die afgelopen nacht buiten moesten slapen bij het aanmeldcentrum, hebben het 'verschrikkelijk koud' gehad volgens de hulporganisatie, die waarschuwt voor het einde van de zomer.

Volgens AzG zijn de dekentjes waar de asielzoekers onder liggen eigenlijk geen dekentjes te noemen, omdat ze zo dun en klein zijn. "En dit is pas het begin van de nazomer, dus het wordt alleen maar kouder."

De kou is 'van grote invloed' op het welzijn van de mensen. Velen zouden pijn aan hun lijf en gewrichten hebben.

Open wonden

Vanochtend hadden ongeveer vijftien asielzoekers medische hulp nodig, zegt Artsen zonder Grenzen. Het ging vooral om mensen met grote open wonden of pus op hun benen. Die wonden zouden meestal het gevolg zijn van de slechte hygiëne bij het aanmeldcentrum. Ook zou de lange tocht die de mensen daarvoor hebben gemaakt van invloed zijn.

Er is een persoon met een open wond naar de noodopvang binnen de hekken gebracht omdat hij te kwetsbaar was voor de situatie buiten.

Al maandenlang moeten veel asielzoekers de nacht in Ter Apel buiten doorbrengen. Soms gaat het om honderden mensen. Hulporganisaties proberen de nood te verlichten:

Artsen zonder Grenzen: 'Beschamend dat wij moeten doen wat overheid nalaat'

01:43
Mensen hebben gebrek aan hygiënische sanitaire voorzieningen, goede slaapplekken en medische hulp. Adjunct-directeur Judith Sargentini komt veel problemen tegen op haar eerste dag.

Het grote tekort aan bedden is het gevolg van de gestokte doorstroming naar de reguliere asielzoekerscentra door het hele land. Daar blijven statushouders langer hangen omdat voor hen geen woning gevonden kan worden.

Vannacht sliepen weer zo'n 250 mensen in de openlucht. Buiten de hekken van het aanmeldcentrum wachtten gisteren nog eens 450 mensen op een plaatsje. Een klein deel van die mensen vond gisteravond alsnog een plek. Zestig mensen werden met een bus naar Vlissingen gebracht, waar ze tijdelijk worden opgevangen. In Stadskanaal was gisteren plaats voor 85 asielzoekers, vooral kwetsbare mensen.

Noodopvang Doetinchem

Vandaag opent de gemeente Doetinchem een crisisnoodopvang voor vluchtelingen uit Ter Apel. Hier worden de 150 asielzoekers ondergebracht die donderdag in sporthallen in Apeldoorn werden opgevangen. In totaal biedt de noodopvang plaats aan 225 vluchtelingen die tot het eind van het jaar kunnen blijven.

In Doetinchem is ook plaats voor gezinnen die nu nog in het Overijsselse Heeten verblijven. De noodopvang in Heeten gaat dicht. De vluchtelingen worden in Doetinchem gehuisvest in woonunits, die op een terrein naast het politiebureau zijn geplaatst. In elke unit is plaats voor vier tot vijf personen.

Hulporganisaties
Lees ook:
Hulporganisaties verwijten kabinet harteloos asielbeleid: 'Kinderen de dupe'

Na berichtgeving door NRC en het Dagblad van het Noorden bevestigde het COA gisteren ook dat in het aanmeldcentrum veel meer alleenstaande kinderen verblijven dan is toegestaan. In Ter Apel zijn momenteel zo'n 350 minderjarige asielzoekers zonder ouders.

Te veel minderjarigen

Officieel is er in het aanmeldcentrum plek voor 55 zogeheten alleenstaande minderjarige asielzoekers. Dat zijn kinderen van 13 tot 18 jaar die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen. Door aanpassingen in het centrum kunnen er nu 150 worden opgevangen. "Maar dat is niet optimaal", zegt een woordvoerder.

Voor nog eens 150 kinderen is elders in Ter Apel plek gevonden, maar circa vijftig moeten de nacht doorbrengen bij de IND, op stoelen of op de grond. "Dit mag niet", zegt de woordvoerster, "maar we willen ze pertinent niet buiten laten slapen."

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw slapen 700 asielzoekers buiten, vrijwilligers brengen spullen