Ga naar de inhoud
Hulpverlening in volle gang

Vrachtauto rijdt van dijk bij Nieuw-Beijerland, zeker drie doden

In beeld: vrachtwagen van dijk gereden, meerdere slachtoffers

00:33

Een ernstig ongeluk in het buurtschap Zuidzijde bij Nieuw-Beijerland. Daar is een vrachtwagen van een dijk gereden. Er zijn verschillende gewonden gevallen en meerdere doden. Het precieze dodental is niet bekend, maar het gaat in ieder geval om 'meer dan twee dodelijke slachtoffers', meldt de politie. "De schok is enorm."

Op het moment van de aanrijding was er een buurtbarbecue gaande waarbij veel mensen aanwezig waren, meldt de politie. Die komt pas met een update over het aantal slachtoffers als de vrachtwagen is geborgen en dat kan nog wel even duren, gezien de complexiteit van de klus.

Voor ooggetuigen wordt hulp geregeld. "Er zijn heel veel getuigen van dit incident, vanuit de gemeente wordt er zorg en opvang voor hen geregeld", zegt een politiewoordvoerster tegen RTV Rijnmond. "Het is vreselijk wat hier vanavond is gebeurd. Op zo'n feestelijke, gezellige dag gebeurt zo'n ernstig incident waarbij meerdere doden te betreuren zijn. Dat gaat echt nog wel zijn impact hebben."

Betrokkenen in shock

Nieuw-Beijerland is 'verslagen' door het ongeluk, zegt waarnemend burgemeester Charlie Aptroot van Hoeksche Waard, waartoe Nieuw-Beijerland behoort. Hij sprak na overleg met nabestaanden en andere betrokkenen van 'een afschuwelijk ongeluk in een zo hechte en kleine gemeenschap als Nieuw-Beijerland'. "Dit is wel het type dorp zoals veel dorpen in Hoeksche Waard: waar mensen elkaar echt kennen, waar het zorgen voor elkaar voorop staat."

Familieleden en buren zijn verslagen, ook al omdat niet bekend is hoe het met de gewonden gaat en de onzekerheid groot is, zegt Aptroot. "Veel betrokkenen verkeren in een soort shock. Anderen zijn uitermate bezorgd omdat ze niet weten wat er met hun familielid, vriend of vriendin aan de hand is. Dit is echt een ramp."

Doden
Lees ook:
Doden bij ongeluk Nieuw-Beijerland: 'Afschuwelijk ongeluk in hechte gemeenschap'

Verschillende getuigen zeggen tegen RTL Nieuws gezien te hebben dat de vrachtwagen stilstond op de kruising en vervolgens van de dijk afreed. "Meerdere mensen werden meegesleurd", zegt een andere ooggetuige tegen het AD. "Op zo'n moment gaat alles door je heen: machteloosheid, ongeloof."

De politie zegt verder met heel veel hulpverleners aan het werk te zijn bij het incident. Het onderzoek naar de toedracht van het incident is net als de hulpverlening in volle gang, aldus de politie.