Ga naar de inhoud
Profiteren van subsidie

'STAP-subsidie is goed bedoeld, maar slecht uitgewerkt'

Piet Fortuin, voorzitter CNV Vakcentrale Beeld © ANP

"Goed bedoeld, slecht uitgewerkt", zo omschrijft voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV de STAP-subsidie die Nederlanders de mogelijkheid geeft om een gratis opleiding te volgen. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat opleidingsinstituten de kosten voor hun cursussen verhogen om te kunnen profiteren van de subsidiepot.

Dat prijseffect zag de CNV-voorzitter wel aankomen. Door de subsidieregeling is het geld volgens Fortuin een recht geworden.

"Opleidingsinstanties weten dan dat het gegarandeerd geld is waar de leerling dus niet op hoeft te beknibbelen. En dan gaan bij veel instellingen, húp, de prijzen van de opleidingen omhoog."

Lesgeld
Lees ook:
Lesgeld omhoog en andere trucs: opleiders lopen binnen met STAP-subsidie

De subsidie gaat naar de opleider, niet direct naar de aanvrager. Met trucs proberen sommige opleiders zoveel mogelijk geld bij de overheid te claimen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Daardoor raakt de subsidiepot eerder leeg en kunnen minder mensen een cursus volgen.

Extra opties en geen korting

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek alle cursussen die meer dan 100 keer zijn aangevraagd en vergeleek de lesgelden met die van vorig jaar, toen het STAP-budget nog niet bestond. Daaruit blijkt dat veel opleiders voor de maximale opbrengst gaan zodra de overheid betaalt. Zo zijn sinds de invoering van de subsidie de prijzen verhoogd, worden optionele extra's standaard aangevinkt en krijgt de overheid kortingen niet die wel aan gewone klanten worden gegeven.

Jezelf
Lees ook:
Jezelf ontdekken in Parijs? Het kan op kosten van de overheid

Wat is de STAP-regeling?

  • De STAP-regeling is bedoeld voor mensen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd. Het idee is dat ze door het volgen van een cursus, training of opleiding hun positie op de arbeidsmarkt kunnen versterken.
  • Er zijn de afgelopen maanden veel meer activiteiten bij gekomen waarvoor je de subsidie kunt krijgen. Het register bestond in maart nog uit zo'n 20.000 cursussen of opleidingen. Nu zijn dat er ongeveer 100.000.
  • Sinds de start van de STAP-subsidieregeling in maart zijn ook al meer dan 600 opleidingen uit het register verwijderd omdat ze bijvoorbeeld niet arbeidsmarktgericht zijn. Ook lopen er nog diverse onderzoeken naar misbruik van de regeling.
  • De volgende ronde start op donderdag 1 september. Een aanvraag doen gaat via het UWV.

Bekijk ook: Helpt het STAP-budget bij de krapte op de arbeidsmarkt?

02:53
Helpen de cursussen die betaald worden van het STAP-budget ook echt bij het verminderen van de krapte op de arbeidsmarkt? RTL Z zocht het uit.