Ga naar de inhoud
Gratie na levenslang?

'Man die bloedige overval pleegde bij Albert Heijn komt mogelijk vrij'

Appie A. op Schiphol nadat hij was uitgeleverd uit Chili. Beeld © ANP

Appie A., de man die in 1990 twee jonge supermarktmedewerkers vermoordde en een derde blijvend gehandicapt maakte, wordt voorbereid op vrijlating uit de gevangenis. Dit nieuws is te horen in de nieuwe podcast Appie, over de lugubere roofoverval op de Albert Heijn in Oosterbeek op 14 mei 1990.

Appie A. werd veroordeeld tot een levenslange celstraf. Nabestaanden doen in de podcast voor het eerst hun verhaal. Ze zijn geschokt dat hij mogelijk vrijkomt.

De nabestaanden zeggen een brief te hebben ontvangen waarin staat dat A. overgeplaatst is naar een tbs-kliniek, in voorbereiding op proefverlof. Het uiteindelijke doel zou zijn om hem gratie te verlenen.

Zeldzaam

Dat gebeurde de afgelopen dertig jaar heel zelden bij levenslang veroordeelden. Onlangs kreeg de zesvoudig moordenaar van de cafémoord in Delft gratie.   

Minister
Lees ooK:
Minister Dekker verleent met tegenzin gratie aan moordenaar café 't Koetsiertje

Perspectief op vrijlating

Sinds 2017 moeten gedetineerden met een levenslange gevangenisstraf na 25 jaar cel worden beoordeeld of ze vrij mogen komen. Dat was het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, die oordeelde dat het een mensenrechtenschending is als levenslang gestraften géén perspectief op vrijlating hebben.

Bekijk ook: In 1 minuut, zo werkt een levenslange gevangenisstraf

01:11
Hoe lang is levenslang? En heb je de kans om nog vrij te komen? Rechter Jan Moors legt het je uit in één minuut.