Ga naar de inhoud
Asielcrisis

'Extra noodopvang voor Ter Apel komt in Emmen', gemeente weet van niets

Asielzoekers in tenten voor het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld © ANP

De aangekondigde noodopvang die moet dienen als overloop voor het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel komt in de gemeente Emmen. Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws. Emmen zegt in een tweet verrast te zijn door het nieuws.

"De gemeente Emmen heeft hierover geen besluit genomen of toezeggingen gedaan", schrijft de gemeente. 

Ook komen er vanaf volgende week extra opvangplekken in Doetinchem, op een boot in Arnhem en 200 bedden in woonunits op het terrein van de Technische Universiteit Delft. Die units zullen waarschijnlijk worden gebruikt voor jonge asielzoekers, melden bronnen.

Defensie

Gisteravond maakte het kabinet bekend dat Defensie een locatie levert om Ter Apel te ontlasten. Het is onduidelijk of dat in Emmen zal zijn, of dat er in Emmen een tweede overlooplocatie wordt gerealiseerd. 

Rem
Lees ook:
Rem op gezinshereniging en hulp van Defensie om asielcrisis te beteugelen

Het landelijk Veiligheidsberaad, bestaande uit 25 burgemeesters, maakte gisteravond nog een keer duidelijk dat ze 'erop staat' dat het kabinet volgende week de noodopvanglocatie geregeld heeft.

Harde voorwaarde

Dat is een harde voorwaarde voor de burgemeesters om mee te werken aan nieuwe plannen voor de vastlopende asielopvang in Nederland. De burgemeesters zeiden eerder dat gemeenten op 1 oktober zouden stoppen met extra inspanningen, omdat het geen taak van gemeenten is. Nu is die termijn verlengd naar 1 januari. 

"Want iedereen ziet dat de problemen dan niet zijn opgelost", zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. "Maar sommige burgemeesters gingen daarmee alleen schoorvoetend akkoord."  

Bekijk ook: Lange rijen voor dekens en hygiënepakketten in Ter Apel

00:32
Dekens, tandenborstels, tandpasta, washandjes... asielzoekers die op het terrein voor het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen, staan in de rij om de producten te krijgen van de organisatie People for People, zag verslaggever Jildou van Opzeeland vrijdag.