Ga naar de inhoud
Asielcrisis

Lange rijen voor dekens en hygiënepakketten in Ter Apel

Dekentjes, tandpasta en zeep voor asielzoekers Ter Apel: ‘We waarderen het heel erg’

00:32

Dekens, tandenborstels, tandpasta, washandjes... asielzoekers die op het terrein voor het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen, staan in de rij om de producten te krijgen van de organisatie People for People, ziet verslaggever Jildou van Opzeeland.

De afgelopen nachten hebben zo'n 700 mensen bij Ter Apel buiten geslapen omdat het aanmeldcentrum de drukte niet aankan. Voor deze mensen zijn er amper wc's, slechts een paar kraantjes waar ze zich kunnen wassen en te weinig verzorgingsproducten. "Een ramp", noemt Artsen zonder Grenzen de situatie en ook het Rode Kruis maakt zich zorgen om de omstandigheden.

Amper
Lees ook:
Amper wc's, mensen met wonden, infecties en huiduitslag: wie helpt de mensen bij Ter Apel?

Vanmiddag werd bekend dat gisteren drie mensen vanuit het terrein voor het aanmeldcentrum in Ter Apel naar het ziekenhuis zijn gestuurd. Dat zegt een medewerker van Artsen zonder Grenzen, dat daar sinds gisteren noodhulp verleent. Gisteren was al bekend dat twee mensen naar een ziekenhuis waren gebracht, van wie een een acute hartaanval had. De andere is een diabetespatiënt die al weken zonder insuline zat.

'Terug naar het gras'

De derde persoon die naar het ziekenhuis is gebracht, werd eerst naar GezondheidsZorg Asielzoekers gestuurd, een huisartsenpraktijk speciaal voor deze groep. Wat de klachten van die persoon waren, is niet bekend. Een ander die ook naar GezondheidsZorg Asielzoekers werd gestuurd, werd 'terugverwezen naar het gras', waarmee de medewerker van Artsen zonder Grenzen het terrein voor het aanmeldcentrum bedoelt.

Niet
Lees ook:
Niet alles in Ter Apel is lelijk: 'De hulp van vrijwilligers is overweldigend'

Staatssecretaris Eric van der Burg van Migratie en Asiel zegt dat de kans groot is dat er ook vanavond weer asielzoekers buiten zullen slapen. De Veiligheidsregio Groningen had als ultimatum gesteld dat ze vandaag een ander onderkomen moesten hebben, omdat mensen ziek worden door de onhygiënische omstandigheden, maar Van der Burg zegt dat zijn overleg met gemeenten om meer opvang te regelen voor deze groep nog niet het gewenste resultaat oplevert.

Bekijk ook: 700 ijsjes klein lichtpuntje in Ter Apel: 'We zijn een rijk land, ik moest iets doen'

00:42
Verschillende organisaties, maar ook individuen, proberen de situatie voor de asielzoekers in Ter Apel draaglijker te maken. Zo ook deze student, die gisteren tijdens de hitte ijsjes uitdeelde.