Ga naar de inhoud
Ter plekke overleden

Britse toerist in Amsterdam 30 keer in hoofd en nek gestoken, verdachte voor rechter

Politieonderzoek de dag na de steekpartij op de Singel in Amsterdam. Beeld © ANP

Een Britse toerist die in de nacht van 31 mei op 1 juni in Amsterdam werd vermoord, is 30 keer in zijn hoofd en nek gestoken. Dat zei de officier van justitie tijdens de eerste inleidende rechtszitting tegen de verdachte, een 22-jarige Belg.

Op camerabeelden van vlak voor de dood van de 22-jarige Danny Castledine, is te zien dat beide mannen samen door de Koggestraat in de Amsterdamse binnenstad liepen. Later die nacht werd het slachtoffer ernstig gewond gevonden op het Singel, even verderop. Hulpdiensten probeerden hem te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse. 

Verward en onder het bloed

De verdachte, Nongo B., werd op 1 juni rond half elf 's ochtends aangehouden in Amsterdam-Buitenveldert. Hij was toen volgens de officier van justitie in verwarde toestand en zijn kleding en schoenen zaten onder het bloed. Uit onderzoek blijkt dat dat bloed van Castledine was. 

Camera's op het Singel hebben de aanval vastgelegd, al zijn daarop geen personen herkenbaar. Wel is te zien dat B. alleen vertrekt van de plaats van het misdrijf. Ook zijn op de plaats delict schoenafdrukken gevonden die matchen met de schoenen van B..

Mysterieuze
Lees ook:
Mysterieuze moordzaak Duitsland: vrouw (23) verdacht van moord op dubbelganger

Uit sectie op het lichaam blijkt dat Castledine op zeer gewelddadige wijze om het leven is gekomen. De Britse student werd 30 keer in zijn hals en hoofd gestoken; een steekwond in de hals is hem volgens justitie fataal geworden, de andere 29 wonden kunnen door het bloedverlies hebben bijgedragen aan de snelheid van zijn overlijden. 

Persoonlijkheidsonderzoek

Over het motief voor de moord is niets bekend. B.'s advocaat wil ook niet zeggen of hij de daad bekent of ontkent. Wel is hij bereid mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek, maar doordat het NIFP (Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie) kampt met een capaciteitsgebrek, staat hij op een wachtlijst. 

Het Openbaar Ministerie vroeg vandaag om verlenging van het voorarrest van B. Volgens de officier van justitie is op camerabeelden niemand anders te zien die Castledine om het leven kan hebben gebracht en zijn er genoeg ernstige bezwaren tegen zijn vrijlating. De rechtbank heeft zijn voorlopige hechtenis met 90 dagen verlengd.

Bekijk ook: Voor de rechter: dit gebeurt er tijdens een strafzaak

06:22
In deze video leggen we uit hoe het strafrecht in Nederland werkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore