Ga naar de inhoud
Mooiste van de mens

Niet alles in Ter Apel is lelijk: 'De hulp van vrijwilligers is overweldigend'

Eten uitdelen in Ter Apel Beeld © MiGreat

Doffe ellende en hartverwarmende acties gaan de afgelopen dagen hand in hand bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Wie het nieuws de afgelopen dagen volgt, ziet vreselijke beelden voorbij komen. Het moet gezegd: de situatie bij het azc ís ook mensonterend. Maar niet alles is lelijk. "We worden overspoeld met mensen die willen helpen."

Want wie denkt dat het alleen maar kommer en kwel is in het Groningse dorp, zit ernaast. "Het is ongelooflijk hoeveel mensen iets willen doen", zegt directeur Roos Ykema van MiGreat, de organisatie die onder meer zorgt voor gezond eten op locatie. 

Asielzoekers zelf helpen ook

"500 bordjes gingen erdoor, 500 scheppen rijst, tomaten-sperziebonensaus, pompoensoep en salade. Er werd gelachen en genoten", schrijft de organisatie. Ykema zegt dat overal waar ze komen de mensen opspringen om te helpen. "Bij de supermarkt, in winkels, het is echt overweldigend. Ook de asielzoekers zelf vragen aan ons wat ze kunnen doen."

Bij MiGreat kwamen al ruim 400 aanmeldingen binnen van mensen die willen helpen. "Er zijn veel meer mensen dan dat er dingen te doen zijn. Dat is geweldig om te zien." Maar ook thuis wordt de organisatie gevonden én geholpen. Want wie niet fysiek in actie kan komen, kan altijd doneren. En dat gebeurt massaal. "We krijgen 50 keer zoveel geld binnen als normaal." 

1500 fleecedekens

Het precieze bedrag wil ze niet delen, maar mocht de situatie in Ter Apel nou snel verbeteren, dan komt het geld alsnog goed terecht. "Wij bieden noodhulp, dat doen we ook in landen als Bosnië en Polen. Daar kunnen we het ook goed gebruiken."

Vrijwilligers
Lees ook:
Vrijwilligers bij Ter Apel kunnen ogen niet geloven: 'Wat gebéúrt hier?'

Ook Marcella Simons merkt bij veel mensen een enorme behoefte om te helpen. Ze is zelf op weg richting het azc met 1500 fleecedekens, bakken met tandenborstels, tandpasta en washandjes. "Dan kunnen ze daar ten minste iets aan hygiëne doen."

'Dit is geweldig'

Simons is van de organisatie Peopleforpeople. "We zagen de hartverscheurende situatie in Ter Apel en konden niet wegkijken." En dus plunderde ze met enkele andere vrijwilligers de schappen van onder meer de Action en de IKEA. "Ik geloof dat er nog wel iets te koop is", zegt ze lachend. 

Ze maakte al mee dat mensen een traantje wegpinkten toen ze langskwamen en anderen komen meteen in actie om te helpen. "Als wij anderen hiermee ook kunnen activeren, vind ik dat geweldig."

Blijf ook goed nadenken

De hulporganisaties werken allemaal goed samen en stemmen af welke producten er nodig zijn en wie wat en wanneer komt brengen. "Wij zorgen er bijvoorbeeld voor dat we meer dan genoeg meenemen. Dan is er voor iedereen genoeg en hoeft er niet om gestreden te worden."

Dat gebeurt niet altijd, want er rijden meerdere keren per dag ook 'gewone' burgers langs om spullen te brengen. Simons noemt het 'hartverwarmend' dat mensen zelf ook actie ondernemen, maar zegt ook dat het wel belangrijk is om goed na te denken voor je hulp biedt. 

700 ijsjes

De studente in onderstaande video was zo iemand die zelf langsging. Zij bracht 700 ijsjes, op de warme dag van gister een prettige vorm van verkoeling. 700 ijsjes voor 700 mensen moet ze gedacht hebben. "We kunnen allemaal wel iets meer doen", zei ze over haar actie:

700 ijsjes klein lichtpuntje in Ter Apel: 'We zijn een rijk land, ik moest iets doen'

00:42
'We zijn een rijk land, ik moest iets doen'

IJsjes zijn de komende dagen waarschijnlijk niet meer nodig, aangezien het een stuk kouder wordt. Daar waarschuwt MiGreat ook voor: "Het is inmiddels een stuk kouder en natter in Ter Apel, en dat terwijl tentjes steeds weggehaald worden 'uit veiligheidsoverwegingen'. De veiligheid en gezondheid van de mensen die buiten slapen is blijkbaar irrelevant."