Ga naar de inhoud
Asielcrisis

Buitenland over Ter Apel: 'Systeem op instorten' en 'onmenselijke situatie'

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt eten uitgedeeld. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Nico Garstman

Als het op vluchtelingenopvang aankomt, staan we er in het buitenland momenteel niet zo goed op. De problemen in Ter Apel krijgen internationaal veel aandacht.

Zo krijgt vooral de dood van de drie maanden oude baby in een sporthal bij het aanmeldcentrum veel aandacht van media in landen als Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

'Asielsysteem staat op instorten'

"Baby overleden in noodopvang. Nederlands asielsysteem staat op instorten', kopt de Duitse krant Rheinische Post online. "In Nederland verslechtert de situatie voor asielzoekers steeds meer", schrijft de krant.

"Er zijn te weinig opvangplekken, er zijn te weinig douches en schone toiletten. De omstandigheden worden als 'onmenselijk' omschreven. Na de dood van een baby neemt de druk op de regering toe."

'20 dagen wachten'

Ook in buurland België is er aandacht voor de problemen. Omroep VRT schrijft dat de situatie in Ter Apel elke dag erger wordt, zowel voor asielzoekers als buurtbewoners. Een asielzoeker vertelt al twintig dagen te wachten. "Maar het aanmeldcentrum aan de andere kant van de poort zit vol: meer dan 2.000 asielzoekers zitten er dicht op elkaar", legt de VRT zijn lezers uit.

"De hoofdoorzaak is een gebrek aan opvangplaatsen in de rest van Nederland: de voorbije jaren werd asielcentrum na asielcentrum gesloten, omdat er steeds minder mensen naar Nederland kwamen."

'In de greep van asielcrisis'

Ook volgens BBC News is Nederland 'in de greep van een asielcrisis', waarbij honderden mensen noodgedwongen buiten moeten slapen omdat ze niet snel genoeg geholpen kunnen worden. Ook kampt Nederland met een acuut tekort aan plaatsen waar asielzoekers opgevangen kunnen worden.

De omroep schenkt in haar berichtgeving ook aandacht aan de dood van de baby en de verontwaardiging van Nederlandse politici, die 'een directe uitleg verlangen van de leidinggevenden van het opvangcentrum'. 

'Onmenselijk'

Niet alleen Europese media berichten over de situatie in Ter Apel. The Washington Post besteedt eveneens aandacht aan de dood van de baby in een 'geïmproviseerde opvanglocatie'. Ook de Amerikaanse krant schrijft dat hulporganisaties de omstandigheden waaronder vluchtelingen verblijven in de Nederlandse plaats omschrijven als 'onmenselijk'.

De krant wijst ook op de spanningen die er bestaan tussen inwoners van Ter Apel en wanhopige asielzoekers.