Ga naar de inhoud
Kort geding

Eigenaar 'asielhotel' Albergen wil af van verkoop, COA stapt naar rechter

Beeld © ANP

De eigenaar van het asielhotel in Albergen dat door het COA is aangekocht, wil van de verkoop af. Het orgaan voor asielzoekers wil dat niet, en wil via de rechter de koop doorzetten.

Het COA heeft een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van het hotel. Die stelt dat de verkoop volgens haar op onjuiste gronden is gebeurd, maar het COA is het daar niet mee eens. Het kort geding is maandag om 13.00 uur in de rechtbank in Almelo.

Wel of geen duidelijkheid

In de koopovereenkomst was geregeld dat de overdracht van Hotel ‘t Elshuys op 29 augustus zou plaatsvinden. Recent stuurde de eigenaren een brief dat ze van de koop afzagen omdat er vooraf niet duidelijk was verteld dat er 150 tot 300 asielzoekers en/of statushouders in het hotel gehuisvest zouden worden. Volgens het COA is daar sinds het eerste contact in april, altijd duidelijkheid over geweest.

'Asielhotel'
Lees ook:
'Asielhotel' Albergen is al eigendom van COA, koopcontract getekend

Omwonenden van het hotel reageerden verbolgen op het besluit om daar asielzoekers te gaan huisvesten. De beslissing was niet overlegd met de gemeente. Een unieke situatie: het was de eerste keer dat het kabinet hiertoe besloot zonder eerst een akkoord te sluiten met een gemeente. "We zijn volledig gepasseerd", was het gevoel. 

Berekend op 75 gasten

De omwonenden zijn vooral tegen de komst van het asielzoekerscentrum vanwege de massaliteit ervan, zeggen ze. In het dorp wonen 3500 mensen, en het ministerie wil tot zo'n 300 asielzoekers onderbrengen in het hotel. Het hotel is berekend op zo'n 75 gasten. 

Er werd dagenlang geprotesteerd, zo zie je ook op onderstaande beelden:

Protest tegen azc in Albergen: 'Niet zo. We worden overvallen'

00:59
Protest tegen azc in Albergen: 'Niet zo. We worden overvallen'