Enkele teleurgestelde reizigers

Bijna geen treinen in groot deel van het land

26 augustus 2022 08:30 Aangepast: 26 augustus 2022 11:14
Reizigers gestrand op Rotterdam Centraal Beeld © ANP

Op de website van de NS kleurt het vuurrood door de vele treinen die niet rijden als gevolg van de staking van NS-medewerkers in de regio Zuid-Holland. 

Zo rijden er geen treinen tussen Utrecht en Leiden. Ook kleurt het rood op de trajecten tussen Utrecht en Den Haag, Utrecht en Rotterdam, Leiden en Rotterdam, Amsterdam en Breda en Den Haag en Dordrecht. De NS heeft een aangepaste dienstregeling opgestart. 

Effecten buiten stakingsregio

De NS verwacht wel dat de staking van vandaag veel meer gevolgen heeft dan de eerste staking, die woensdag in het noorden van het land plaatsvond. De eerste effecten worden dan ook buiten het getroffen gebied nu al merkbaar, meldt de NS. Het gaat bijvoorbeeld om treinen die eigenlijk vanuit Utrecht nog naar Gouda zouden rijden, en treinen tussen Utrecht en Amersfoort-Schothorst en Utrecht en Schiphol.

Volgens een NS-woordvoerder komen treinen uit bijvoorbeeld Hengelo en Enschede die normaal naar Den Haag door zouden rijden nu niet verder dan Utrecht. De planning was eigenlijk dat die door zouden rijden tot in ieder geval Gouda. Die treinen moeten echter ergens geparkeerd worden, maar in Den Haag staat het al helemaal vol met treinen, zegt ze. "Daarom nemen collega's al eerder het besluit dan maar tot Utrecht te rijden, waar ze de treinen nog wel kwijt kunnen. Dan mis je dus dat laatste stukje. Er beginnen nu dus sporadisch treinen uit te vallen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

NS-personeel staakt vandaag opnieuw: op deze trajecten ga je het merken

Niet heel Nederland plat

De gevolgen die nu zichtbaar worden, gaan de rest van de dag aanhouden, is de verwachting. De NS verwacht niet dat de problemen die nu ontstaan ervoor gaan zorgen dat het treinverkeer in heel Nederland plat komt te liggen. Reizigers buiten het stakingsgebied krijgen het advies de reisplanner nauwlettend in de gaten te houden, rekening te houden met extra overstappen, een langere reistijd en treinen die uit kunnen vallen. Reizigers binnen het gebied wordt geadviseerd een alternatief te zoeken of de reis uit te stellen.

De Thalys rijdt overigens wel gewoon, van de intercity naar Brussel rijdt ongeveer de helft. Beide doen wel de gebruikelijke stop op Rotterdam Centraal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vakbond achter staking roept op tot 'solidariteit met NS-personeel'

Enkele teleurgestelde reizigers

Het was, op een enkele teleurgestelde reiziger na, vanochtend erg rustig op de stations in het stakingsgebied zelf. Volgens een actievoerende medewerker op station Den Haag CS was 'iedereen op tijd geïnformeerd en voeren we nauwelijks gesprekken met mensen die het niet wisten'. "We krijgen veel begrip voor de actie."

Ook op station Rotterdam CS liepen bijna geen mensen. Tussen de zestig en zeventig passagiers stapten hier kort na 07.00 uur uit een trein die uit Roosendaal kwam en Amsterdam als eindbestemming had. Het treinpersoneel uit Roosendaal zou in Rotterdam worden afgelost door ander personeel, maar dat staakt en dus kon die trein niet verder. Hoe de reizigers hun reis moesten vervolgen is niet bekend.

De Thalys rijdt wel en ook de intercity naar Brussel Zuid rijdt, al vallen daarvan wel enkele ritten uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Volle treinen en vaker overstappen: ook volgend jaar karige dienstregeling bij NS

'Actiebereidheid groot' 

Vakbonden CNV en FNV noemen de actiebereidheid onder NS-personeel (ver boven de 90 procent) erg groot. "Dat is echt ongelooflijk. Maar we schrikken er ook van. Het betekent dat er echt iets bij de NS aan de hand is", zegt een woordvoerder van het CNV. 

Volgens hem is het cao-gesprek op de inhoud gestokt. Dat niet willen praten met elkaar over de inhoud is kenmerkend voor de NS, zegt hij. "Hoe zorg je ervoor dat mensen aan het werk blijven en bij de NS komen werken? Doe iets aan de werkdruk, de samen-cultuur en vrije tijd en het loon", somt hij de pijnpunten op waarover de bonden volgens hem willen praten.

De FNV-woordvoerder zegt het jammer te vinden dat het zo moet. "Het is onbegrijpelijk dat de NS niet beweegt. Anders gaan we maandag in het noordwesten verder, daar zitten met Amsterdam en Schiphol ook grote knooppunten bij met veel reizigers." Hij adviseert reizigers die maandag in dat gebied de trein willen pakken, alvast goed op te letten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore