Ga naar de inhoud
150 mensen

Groep asielzoekers Ter Apel met spoed naar sporthallen Apeldoorn

Drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld © ANP

Een groep van 150 asielzoekers is gisteravond met spoed naar twee sporthallen in Apeldoorn overgebracht, waar ze maximaal vier nachten kunnen blijven. De vluchtelingen sliepen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel al dagen buiten.

Het gaat om de sporthallen Zuiderpark en Mheenpark, meldt De Stentor. Het is de bedoeling dat de asielzoekers na vier dagen doorreizen naar Doetinchem, waar zondag een nieuwe crisisopvang wordt geopend. 

Brief

De eerste groep mensen kwam in de loop van de avond aan bij Sporthal Zuiderpark, waar inwoners uit de buurt rond 17.00 een brief hadden gekregen over hun komst. De rest van de vluchtelingen kwam rond middernacht aan bij de andere sporthal.

Voor de derde nacht op rij moesten er bij het aanmeldcentrum in Ter Apel naar verwachting ongeveer 700 mensen buiten slapen. De situatie was gisteravond nog altijd chaotisch. 

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw slapen 700 asielzoekers buiten, vrijwilligers brengen spullen

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) vroeg Apeldoorn gisteren met spoed om de groep asielzoekers onderdak te bieden. De stad stemde daar mee in vanwege de 'onhoudbare situatie in Ter Apel'. 

Stadskanaal

Daarmee volgt Apeldoorn het voorbeeld van Stadskanaal, waar opvang wordt geboden aan asielzoekers die geen bed kunnen krijgen in het aanmeldcentrum. De bedoeling is dat mensen daar maar voor een nacht onderdak krijgen en de volgende dag weer naar een nieuwe locatie gaan.

Vrijwilligers
Lees ook:
Vrijwilligers bij Ter Apel kunnen ogen niet geloven: 'Wat gebéúrt hier?'

Sinds gisteren verleent Artsen zonder Grenzen (AzG) zorg aan asielzoekers rond het aanmeldcentrum. Twee mensen die verbleven bij het aanmeldcentrum werden door de hulporganisatie naar het ziekenhuis gestuurd: een man die een acute hartaanval kreeg en een man met diabetes die al een maand geen insuline kreeg.

Judith Sargentini, adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen, noemde de situatie bij het aanmeldcentrum 'beschamend': 

Artsen zonder Grenzen: 'Beschamend dat wij moeten doen wat overheid nalaat'

01:43
Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen is gisteren begonnen met hulpverlening bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.

Vrijwilligers brachten gisteren hulpmateriaal, maar ook kwamen er in de avond enkele honderden inwoners van Ter Apel en enkele andere plaatsen bijeen voor een demonstratie. De groep wandelde van het Molenplein naar het aanmeldcentrum. De demonstranten deden dat naar eigen zeggen vanwege overlast die er in het dorp is door asielzoekers.  

Spandoeken

Ze droegen spandoeken met de teksten 'Wij zijn de overlast meer dan zat' en 'Echte vluchteling oké. Rotzooitrapper weg ermee!'. Ook waren er omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien. De groep werd rond 20.00 uur tegengehouden door de politie en keerde huiswaarts. 

Brussel
Lees ook:
Brussel vraagt grondig onderzoek naar dood baby in Ter Apel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore