Ga naar de inhoud
Situatie chaotisch

Opnieuw slapen 700 asielzoekers buiten, vrijwilligers brengen spullen

700 ijsjes klein lichtpuntje in Ter Apel: 'We zijn een rijk land, ik moest iets doen'

00:42

Voor de derde nacht op rij slapen zo'n 700 mensen buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De situatie is nog altijd chaotisch. Af en toe komen mensen spullen en eten brengen.

Het brengen van kleding, dekens en maaltijden gebeurde de hele dag. Een student bracht 's middags 700 ijsjes. "We zijn een rijk land, ik moest iets doen", zei ze tegen een verslaggever van RTL Nieuws.

Ook in de avond stopten zo nu en dan auto's, meldde een verslaggever van Hart van Nederland op Twitter.

De situatie is verder weinig veranderd. Wel zijn er extra toiletten geplaatst.

Demonstratie

Eerder op de avond kwamen enkele honderden inwoners van Ter Apel en enkele andere plaatsen bijeen voor een demonstratie. De groep wandelde van het Molenplein naar het aanmeldcentrum. De wandelaars deden dat naar eigen zeggen, zo is te lezen in de aankondiging van de demonstratie, vanwege overlast die er in het dorp is door asielzoekers. 

De demonstranten droegen spandoeken met de teksten 'Wij zijn de overlast meer dan zat' en 'Echte vluchteling oké. Rotzooitrapper weg ermee!'. Ook waren er omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien, een veelgebruikt symbool bij boerenprotesten tegen stikstofmaatregelen.

Rond 20.00 uur kwam de groep aan bij het aanmeldcentrum. Daar werd de groep tegengehouden door de politie, ze mochten het terrein niet op. "Schaam je kapot", scandeerde een deel van de demonstranten vervolgens. Daarna ging de groep weer huiswaarts.

Artsen zonder Grenzen

Sinds gisteren verleent Artsen zonder Grenzen (AzG) zorg aan asielzoekers rond het aanmeldcentrum. Twee mensen die verbleven bij het aanmeldcentrum werden door de hulporganisatie naar het ziekenhuis gestuurd: een man die een acute hartaanval kreeg en een man met diabetes die al een maand geen insuline kreeg.

Judith Sargentini, adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen, noemde de situatie beschamend:

'Beschamend dat wij moeten doen wat overheid nalaat'

01:43
Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen is begonnen met hulpverlening bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.

Het kabinet is momenteel 'met niets anders bezig' dan met de 'vreselijke situatie' in Ter Apel. Dat zei premier Mark Rutte gisteren bij binnenkomst op het ministerie van Financiën.

Vicepremier Carola Schouten en minister voor Armoedebeleid is 'geschrokken' van de beelden in Ter Apel en de huidige situatie. Die noemt ze 'niet menselijk. Dit raakt ons allemaal'. De vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen, vindt ze op dit moment geen relevante. "We moeten kijken hoe we deze situatie kunnen veranderen. We moeten doen wat nodig is om dit op te lossen."

Brussel vraagt grondig onderzoek naar dood baby

Afgelopen woensdag overleed een baby in een sporthal bij het aanmeldcentrum in Ter Apel die gebruikt wordt als noodopvang.

De Europese Commissie verwacht van Nederland dat het grondig onderzoekt hoe deze baby heeft kunnen overlijden. Dat moet helpen verhinderen dat het nog eens gebeurt, laat de commissie weten. Het is voor het eerst dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie reageert op de problemen in Ter Apel.