Ga naar de inhoud
Nieuwe aflevering

BOOS over The Voice: 'Top van Talpa wist van meer gevallen grensoverschrijdend gedrag'

Jeroen Rietbergen, Marco Borsato en Ali B. Beeld © ANP

Talpa zou over meer meldingen van seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland hebben geweten, dan eerder gezegd. Dat stellen de makers van het programma BOOS in een nieuwe aflevering. Afgelopen januari gaf Talpabaas John de Mol aan dat hij van slechts één slachtoffer wist, maar uit onder meer een audiofragment zou moeten blijken dat de top van Talpa van zeker vier vrouwen op de hoogte had moeten zijn.

Dat meldt Youtube-programma BOOS in een nieuwe aflevering over het schandaal in de talentenshow. Het programma baseert zich op een contactpersoon die meldingen kreeg van seksueel overschrijdend gedrag binnen The Voice en Talpa zelf. Deze persoon had de taak slachtoffers bij te staan en te zorgen dat de klachten terecht kwamen bij leidinggevenden.

Alarmbellen

Volgens de makers van BOOS, en ook te horen in een audiofragment dat in handen is van het programma, zou er vanuit die contactpersoon een dossier van vier vrouwen zijn gerapporteerd aan onder meer een eindredacteur van Talpa. Daarna zou het ook aan John de Mol zijn gemeld.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de aantijgingen in BOOS tegen Ali B, Marco Borsato en Jeroen Rietbergen

Boosheid en onbegrip

De makers van BOOS stellen daarom dat De Mol in januari, tijdens het interview met Tim Hofman loog. Of niet, en dat de top van Talpa niet goed aan De Mol heeft gerapporteerd.

Advocaat Sébas Diekstra, die meerdere slachtoffers van The Voice of Holland bijstaat, laat weten dat het 'voor een aantal van mijn cliënten heel pijnlijk om te zien is hoe er wederom door de verantwoordelijken werd gereageerd op de legitieme vragen van BOOS'. Volgens Diekstra is het duidelijk dat er ruim voor 2019 meldingen zijn gedaan bij het management, die vervolgens werden 'begraven'. "Als er direct opgetreden zou zijn binnen Talpa had kunnen worden voorkomen dat er nog meer vrouwen slachtoffer waren geworden."

Reactie Talpa

John de Mol liet gisteren al weten dat hij een nieuw gesprek met de makers van BOOS had afgewezen. De Talpa-baas had naar eigen zeggen gevraagd of hij het materiaal van tevoren mocht inzien waaruit zou blijken dat hij van meerdere meldingen tegenover Jeroen Rietbergen op de hoogte was geweest. "Er is ons vervolgens een transcript gestuurd van een heimelijk opgenomen telefoongesprek en een aantal apps", liet De Mol weten in een verklaring. "De transcriptie van het opgenomen telefoongesprek was geanonimiseerd en geredigeerd. Mede daardoor was het gesprek nauwelijks te begrijpen. Dat maakte het lastig om daarop te reageren."

Ook noemde hij het een 'valse beschuldiging'. Rietbergen was de muzikaal leider van het programma The Voice en destijds de vriend van Linda de Mol, de zus van John. De Mol erkende in een vorig gesprek met Hofman dat hij inderdaad op de hoogte was van één melding en dat hij Rietbergen hierop had aangesproken.

Bron: RTL Nieuws