Ga naar de inhoud
Den Haag en Rotterdam

NS-personeel staakt vandaag opnieuw: op deze trajecten ga je het merken

Rotterdam Centraal. Beeld © ANP

Medewerkers van NS leggen vandaag voor de tweede keer deze maand het werk neer. Na stakingen in het noorden van het land op woensdag is het nu de beurt aan regio West. Er wordt veel overlast verwacht, omdat ook op de grote treinknooppunten zoals Den Haag en Rotterdam wordt gestaakt.

NS-personeel met de standplaats Den Haag, Dordrecht, Leiden, Leidschendam en Rotterdam legt vandaag het werk neer. Vakbond FNV verwacht een 'grote opkomst'. Ze leggen het werk van 04.00 uur tot 04.00 de volgende dag neer. 

"Ik verwacht dat er bijna niks gaat rijden", sprak een woordvoerder van de vakbond gisteren. "Heel vervelend voor de reizigers."

Alternatief begin- en eindpunt

De organisatie verwacht dat de staking veel meer impact heeft dan die in het noorden van het land van woensdag, omdat er dit keer grote knooppunten zoals Den Haag en Rotterdam geraakt worden. Een woordvoerder van de NS beaamt dat deze staking gevoeld gaat worden. "Als je stations als Rotterdam en Den Haag uit de dienstregeling haalt, ga je dat voelen. Maar de gevolgen waren woensdag ook groot."

Hij wijst erop dat de staking niet alleen gevolgen heeft voor de dienstregeling rondom de standplaatsen, maar ook voor de doorgaande treinen. "De intercity van Groningen naar Rotterdam gaat daar niet aankomen."

Treinen die normaal door Zuid-Holland rijden, stoppen en vertrekken daarom van alternatieve stations: Alphen aan den Rijn, Hoofddorp, Gouda, Haarlem en Lage Zwaluwe.

Trajecten met minder of geen treinen:

De NS verwacht dat in het overgrote deel van de provincie Zuid-Holland geen treinen rijden. In ieder geval op de volgende trajecten:

  • Rotterdam - Den Haag
  • Leiden - Den Haag

Treinen van overige vervoerders - waaronder R-net tussen Alphen aan den Rijn en Gouda, en tussen Dordrecht en Geldermalsen - rijden wel. Thalys en Eurostar rijden volgens de normale dienstregeling. IC Brussel rijdt minder vaak, maar met gebruikelijke stop op Rotterdam Centraal.

De NS raadt reizigers aan om voor vertrek de reisplanner te checken.

NS-personeel
Lees ook:
NS-personeel gaat vanaf nu staken: dit ga jij ervan merken

De acties worden gevoerd vanwege de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en vakbonden FNV, CNV en VVMC. De stakingen duren tot het einde van augustus. Als er dan nog geen cao-bod is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er een landelijke staking.

Medewerkers met standplaats Utrecht, een ander groot en belangrijk treinknooppunt, staken vandaag niet. Zij leggen naar verwachting op 30 augustus het werk neer. Dan staakt personeel in het midden van het land en op 31 augustus in het oosten en zuiden.