Ga naar de inhoud
Ernstige gevallen

'Negen op tien coronapatiënten jaar na opname nog klachten'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Negen van de tien coronapatiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis hebben een jaar later nog steeds klachten. Ruim 60 procent zegt dat die zelfs zo ernstig zijn, dat ze niet meer kunnen functioneren. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en zorginstelling Laurens.

Voor het onderzoek, dat vandaag verschijnt, werden vijfhonderd mensen ondervraagd die door hun besmetting in het ziekenhuis, of zelfs op de intensive care belanden. De patiënten werden vanaf juni van 2020 gevolgd door de onderzoekers, schrijft het AD

Cognitieve problemen

Wat blijkt: na een jaar heeft liefst 92 procent van de patiënten nog altijd klachten. Dat kunnen fysieke klachten zijn, zoals pijn, kortademigheid na inspanning en vermoeidheid, maar ook cognitieve problemen zoals geheugenverlies en concentratieproblemen. 

Die laatsten blijken het hardnekkigst, want door revalidatie kunnen lichamelijke klachten worden verholpen, ontdekten de onderzoekers. "Zelfs de mensen die er het allerslechtst aan toe waren, soms weken op hun buik lagen en opnieuw moesten leren lopen, komen daar fysiek bovenop", zegt longarts en onderzoeker Merel Hellemons. "Revalidatie is succesvol."

Eén
Lees ook:
Eén op acht coronapatiënten houdt langdurige klachten

Eerder concludeerden onderzoekers van UMC Groningen al dat een op de acht coronapatiënten in het algemeen langdurige klachten overhoudt aan een besmetting. De kans daarop blijkt dus nog groter voor wie in het ziekenhuis heeft gelegen. 

Schrijnend

De onderzoekers blijven de patiënten die ze onder de loep namen ook de komende jaren volgen, om te kijken hoe ze verder herstellen en of ze aan het werk kunnen. Volgens de onderzoekers moet er in Nederland meer geld beschikbaar komen voor het bestuderen van langdurige klachten.

Hellemons: "Het probleem is dat we niet goed genoeg begrijpen waardoor de problemen blijven bestaan en hoe die op te lossen. Nu kunnen we mensen alleen psychische hulp bieden en leren hun leven anders in te richten. Dat is schrijnend."  

Man
Lees ook:
Man test positief op corona, hiv én apenpokken
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.