Ga naar de inhoud
'Diep geschokt'

Baby overleden in sporthal aanmeldcentrum Ter Apel, inspecties doen onderzoek

Beeld © ANP

Er is vannacht een baby van drie maanden oud overleden in de sporthal van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat bevestigt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan RTL Nieuws na berichtgeving van Het Parool. "We zijn diep geschokt door deze verschrikkelijke gebeurtenis."

Het COA laat weten dat het niet duidelijk is hoe de baby om het leven is gekomen. "Er wordt op dit moment onderzocht wat er precies is gebeurd."

De politie doet ook onderzoek naar de omstandigheden waaronder het kindje is overleden, meldt een woordvoerder.

Ook inspecties doen onderzoek

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoeken ook de dood van de baby. De inspecties onderzoeken alle aspecten die mogelijk een rol gespeeld kunnen hebben bij het overlijden. 

Daarbij wordt onder meer bekeken hoe het zit met de beschikbare zorg en de leefomstandigheden rond het aanmeldcentrum en in de sporthal. Verder wordt gekeken of er een medische oorzaak is en of er eerder zorg is verleend.

Het is ook nog niet duidelijk wat de nationaliteit van de baby is, aldus het COA. "Onder bewoners en medewerkers heersen gevoelens van verdriet en onmacht. Aan hen wordt passende ondersteuning geboden."

Eric van der Burg, de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid laat in een reactie weten ook 'diep geschokt te zijn door deze verschrikkelijke gebeurtenis'. "De familie en het personeel wens ik heel veel sterkte toe." VluchtelingenWerk Nederland laat weten 'met grote verslagenheid' te hebben kennisgenomen van het overlijden van de baby.

'Intens verdrietig'

"Dit is intens verdrietig en een groot verlies voor de nabestaanden. Dit nieuws komt ook in onze organisatie hard aan", vertelt een woordvoerder. "In het bijzonder bij onze medewerkers en vrijwilligers ter plaatse. We leven mee met de nabestaanden van dit kindje en we wachten het aangekondigde onderzoek af."

700
Lees ook:
700 mensen sliepen buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel, niet eerder zoveel

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel sliepen afgelopen nacht zo'n 700 mensen buiten. Nog niet eerder waren het er zoveel. Gisteren en eergisteren sliepen 400 mensen buiten. De mensen sliepen onder meer onder de luifels die ter beschutting zijn geplaatst. 

Al maanden druk

Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning.

Bekijk ook: Burgemeester Ter Apel; 'Er moet centrale asielopvang komen'

01:34