Ga naar de inhoud
Meer personeel nodig

Opnieuw sluit Rode Kruis servicepunt Ter Apel, nu vanwege drukte

Een man laat zich behandelen bij de noodpost van het Rode Kruis in Ter Apel. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

Het humanitair servicepunt van het Rode Kruis bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is vanochtend dicht gebleven.

Het is zo druk op het terrein dat de hulporganisatie eerst meer medewerkers naar de Groningse plaats wil laten komen.

In een trailer

Het servicepunt is gevestigd in een trailer vlak bij het aanmeldcentrum. Het Rode Kruis biedt eerste hulp en informatie voor de asielzoekers die moeten wachten. Ook kunnen mensen er bijvoorbeeld hun telefoon opladen. Wanneer de hulppost weer opengaat, is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerder.

Eerder sloot het Rode Kruis het servicepunt al vanwege de veiligheid van medewerkers, nadat er vechtpartijen waren uitgebroken. Het hulppunt was juist weer opengegaan, nadat de beveiliging was opgeschroefd en de trailer was verplaatst.

Rode
Lees meer
Rode Kruis opent Humanitair Servicepunt bij asielcentrum Ter Apel

Onvrede vermijden

"We onderzoeken de situatie nu", zegt de woordvoerder. De hulporganisatie wil bijvoorbeeld voorkomen dat er lange rijen ontstaan voor de eerstehulppost. "We willen onvrede onder mensen vermijden. Het is daar nu ook erg warm." Het Rode Kruis hoopt het hulppunt zo snel mogelijk weer te kunnen openen, 'want we willen er graag zijn voor de mensen die dat nodig hebben'.

Afgelopen nacht hebben ongeveer 700 mensen buiten het aanmeldcentrum overnacht, meldde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er een stuk meer dan afgelopen dagen, toen er rond de 400 mensen per nacht buiten het aanmeldcentrum overnachtten.

Het servicepunt van het Rode Kruis opende begin deze maand. Het ging aanvankelijk om een proef van een aantal weken, maar onlangs is besloten de hulppost langer open te houden. "Zolang we nodig zijn en we kunnen onze hulp leveren, gaan we door."

700
Lees meer
700 mensen sliepen buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel, niet eerder zoveel