Ga naar de inhoud
Grensoverschrijdend gedrag

John de Mol wil niet meewerken aan BOOS, geeft geen interview over The Voice

John de Mol liet Jeroen Rietbergen 'alle hoeken van de kamer zien', maar stelde geen onderzoek in. Beeld © ANP

John de Mol wil niet meewerken aan de nieuwe uitzending van BOOS over het grensoverschrijdende gedrag bij The Voice.

Presentator Tim Hofman had hier wel om gevraagd. Het verzoek voor het tweede gesprek werd begin augustus gedaan.

'Valse beschuldiging'

"Er zou sprake zijn van nieuwe informatie waaruit zou blijken dat John de Mol ten tijde van het eerste interview op de hoogte was van meer dan één geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag van de heer Rietbergen", staat in een verklaring van De Mol te lezen. "Wij waren verbijsterd door deze valse beschuldiging, aangezien de werkelijkheid is dat er op dat moment niet meer dan één concrete melding bij John de Mol bekend was."

Rietbergen was de muzikaal leider van het programma The Voice en toentertijd de vriend van Linda, de zus van John. De Mol erkende in een vorig gesprek met Hofman dat hij inderdaad op de hoogte was van één melding en dat hij Rietbergen hierop had aangesproken.

Heimelijk opgenomen telefoongesprek

De Mol vroeg Hofman na het verzoek om inzage te krijgen in al het materiaal waarop de beschuldiging dat hij van meer meldingen zou hebben geweten gebaseerd was. "Er is ons vervolgens een transcript gestuurd van een heimelijk opgenomen telefoongesprek en een aantal apps", staat in de verklaring van De Mol.

"De transcriptie van het opgenomen telefoongesprek was geanonimiseerd en geredigeerd. Mede daardoor was het gesprek nauwelijks te begrijpen. Dat maakte het lastig om daarop te reageren."

BOOS-aflevering
Lees meer
BOOS-aflevering over The Voice wint TV Moment van het Jaar

De Mol: geen concreet bewijs

Volgens De Mol is uit de transcriptie op te maken dat het gaat om een gesprek tussen een anoniem persoon en een vertrouwenspersoon van productiehuis ITV. In de transcriptie die De Mol onder ogen kreeg, wordt volgens hem nergens concreet bewijs geleverd van de beschuldiging dat hij van meer meldingen op de hoogte zou zijn.

"Daarnaast gaat het hier om een in het geheim opgenomen gesprek tussen een anoniem persoon en een vertrouwenspersoon over de werkzaamheden van die vertrouwenspersoon", vervolgt De Mol in zijn verklaring. "Wij hebben - gezien het belang van vertrouwelijkheid voor de rol van een vertrouwenspersoon - ernstige bedenkingen bij deze gang van zaken. De appjes die wij ingezien hebben geven ook geen nieuwe informatie. Al met al is er geen enkele concrete onderbouwing van de beschuldiging."

Bekijk ook - John de Mol beschuldigd van victim blaming: dit is wat hij precies zei

02:09
Talpabaas John de Mol reageerde in het programma BOOS van BNNVARA op de beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Hij kreeg veel kritiek op zijn uitspraken.

'Welles-nietesdiscussie'

Op basis van deze informatie heeft De Mol besloten geen nieuw interview met Hofman te willen doen. "Dat zou hooguit tot een welles-nietesdiscussie hebben geleid en bovendien reageren wij niet meer op anonieme beschuldigingen", stelt De Mol in zijn verklaring.

"De eerste uitzending van BOOS was onthullend en bracht een maatschappelijke discussie op gang waarbij de positie van de slachtoffers, geheel terecht, centraal stond. In dit vervolg lijkt het te gaan over de vraag of John de Mol op de hoogte was van meer dan één melding. Daar kunnen we duidelijk over zijn, ten tijde van het BOOS-interview was er bij John de Mol één concreet geval bekend."

Ali
Lees meer
Ali B en Jeroen Rietbergen deze maand gehoord in Voice-zaak

Ali B

BNNVARA laat weten niets te willen melden over de uitzending van BOOS voordat deze morgenmiddag online staat. In januari liet BOOS meerdere vrouwen aan het woord over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van de populaire zangcompetitie The Voice op RTL 4.

Negentien vrouwen deden tegenover Hofman hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en twee vrouwen vertelden dat ze aangifte hadden gedaan tegen coach Ali B. Na de uitzending stapten nog meer vrouwen naar de politie.

Waarom
Lees meer
Waarom victim blaming nooit oké is: 'Alsof je nog een keer wordt verkracht'