Ga naar de inhoud
Gesprek met omwonenden

Van der Burg: 'Klotebesluit voor Tubbergen, maar asielzoekers komen hoe dan ook'

Staatssecretaris Van der Burg ging al eens eerder naar Tubbergen om te praten.

Staatssecretaris Van der Burg (Asielzaken) noemt het een 'klotebesluit' voor de inwoners, maar is onvermurwbaar. In het 'asielhotel' in Albergen zullen binnenkort hoe dan ook asielzoekers geplaatst worden.

Na afloop van de ingelaste raadsvergadering in Tubbergen vanavond ging staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) verder in gesprek met de aanwezigen. 

De boodschap van de gemeenteraad en inwoners was duidelijk. Ze willen wel asielzoekers opvangen, maar niet gedwongen zoals nu. 

Bekijk ook: Van der Burg reageert op verhaal angstige inwoner Tubbergen

02:04
"Mijn eigen schoonmoeder durft straks haar hondje niet meer in haar tuin uit te laten!"

Toch houdt Van der Burg vast aan zijn besluit om in Albergen een asielzoekerscentrum te vestigen. Hij heeft 'nadrukkelijk aangegeven' dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het hotel in Albergen heeft gekocht om er asielzoekers te gaan huisvesten en 'dat gaat ook gebeuren'. "Over hoe je dat doet, daar ga ik het met het gemeentebestuur over hebben."

'Klotebesluit'

Hij had van tevoren ook aangekondigd geen toezeggingen te doen, maar vooral te luisteren naar omwonenden, het gemeentebestuur en vragen te beantwoorden. "Als je een klotebesluit neemt voor mensen moet je zelf ook de ballen hebben om het te komen uitleggen", zei Van der Burg.

Raad
Lees ook:
Raad Tubbergen uit woede richting Van der Burg: 'Onterecht als weigergemeente weggezet'

Tijdens de extra raadsvergadering werd er door de voltallige gemeenteraad een motie ingediend. Binnen vijf werkdagen moeten het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen, staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) met elkaar om tafel om op een 'zorgvuldige manier' een gesprek te voeren over de opvang van asielzoekers in Tubbergen.

In de motie werd de staatssecretaris ook expliciet opgeroepen om het gemeentebestuur van Tubbergen in staat te stellen zijn democratische rol te vervullen. 

Niet nog een keer dwingen

Van der Burg gaf aan vooralsnog niet van plan te veranderen. "Ik neem u bloedserieus, maar ik doe niet alles wat u wilt." Naderhand herhaalde hij dat hij hoopt dat hij niet een tweede keer een gemeente tot asielopvang hoeft te dwingen. "Ik hoop dat ik met heel veel gemeenten de komende tijd op vrijwillige basis kan zeggen: 'we doen een paar honderd plekken daar en een paar honderd plekken daar', ook afhankelijk van de grootte van de gemeente."