Ga naar de inhoud
Plan niet veranderd

Raad Tubbergen uit woede richting Van der Burg: 'Onterecht als weigergemeente weggezet'

Van der Burg reageert op verhaal angstige inwoner Tubbergen: 'Zwaar klote'

02:04

"Onverteerbaar." Zo noemde de gemeenteraad het besluit van staatssecretaris Eric van der Burg om een hotel te kopen waar 300 asielzoekers in opgevangen moeten gaan worden. De manier waarop de lokale gemeente buitenspel gezet is, noemden ze oog in oog met de bewindsman 'een keiharde klap'.

Vanavond was er in Tubbergen een speciale raadsvergadering waarin zowel raadsleden als inwoners van de gemeente hun zorgen konden uiten. Ook staatssecretaris Van der Burg (Asielzaken) zelf was aanwezig. 

Volgens de raad was de lokale democratie 'om zeep geholpen' en die wilden ze die nu graag terug. De raad vond dat ze ten onrechte als 'weigergemeente' werden weggezet. 

Van den Burg gaf voor aanvang aan dat hij vooral gekomen was 'om te luisteren naar de bewoners en gemeenteraad'. "En om het kabinetsbeleid uit te leggen." Tegelijkertijd gaf hij aan dat het nog niet gelukt was om gemeenten op basis van vrijwilligheid asielzoekers op te laten vangen. "We hebben gewoon meer plekken nodig. Ik hoop dat we met meer gemeenten in Nederland op vrijwillige basis afspraken kunnen maken."

De gemeenteraad van Tubbergen gaf aan dat ze zien dat er een vluchtelingenprobleem is en zei ook bij te willen dragen aan het verlichten ervan. "Maar wel in overleg met de gemeente en de bewoners."

Veel bewoners waren vanavond op de vergadering afgekomen. De publieke tribune van het gemeentehuis zelf zat bomvol. 

Applaus en hoongelach

Hennie de Haan sprak namens omwonenden tegen staatssecretaris Van den Burg. Volgens De Haan zijn de mensen 'verbijsterd en angstig'. Na afloop van haar woorden klonk langdurig applaus. Bij die van de staatssecretaris Van der Burg klonk vaak gemompel en soms ook gefluit en hoongelach. Vooral zijn opmerking over dat hij de locatie zelf niet had bekeken, viel niet in goede aarde. 

"U zegt dit is de schuld van de politiek en niet van de burgers", herhaalde hij de woorden van De Haan. "Ik denk dat u daarin gelijk heeft." Die woorden zorgden juist voor instemmend geklap in de zaal.

Ook zei Van der Burg nooit meer het woord 'weigergemeente' in de mond te nemen. Hij kan zich niet herinneren dat hij dat de afgelopen twee weken heeft gedaan, maar wil geen gedoe over woorden. "Ik neem het woord terug en zal dat nooit meer gebruiken," beloofde hij. 

Binnen vijf dagen moet gesprek volgen

Tijdens de extra raadsvergadering werd er door de voltallige gemeenteraad een motie ingediend. Binnen vijf werkdagen moeten het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen, staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) met elkaar om tafel om op een 'zorgvuldige manier' een gesprek te voeren over de opvang van asielzoekers in Tubbergen.

In de motie werd de staatssecretaris ook expliciet opgeroepen om het gemeentebestuur van Tubbergen in staat te stellen zijn democratische rol te vervullen. De raad wil wel asielzoekers opvangen, maar niet gedwongen zoals nu.

Van der Burg zei het nog steeds gerechtvaardigd te vinden om dit 'zeer zware middel' in te zetten. Hij doelde daarmee op zijn besluit om het COA toestemming te geven het hotel te gaan gebruiken als asielzoekerscentrum, en daarmee de gemeente te passeren. Op de vraag of ze samen aan herstel van het vertrouwen konden werken klonk er een luide 'nee' vanuit het publiek. De staatssecretaris gaf aan vooralsnog niet van plan te veranderen. "Ik neem u bloedserieus, maar ik doe niet alles wat u wilt."

Begrip voor boosheid

Ook voorzitter van het COA, Milo Schoenmaker, was bij de speciale vergadering aanwezig. Hij zei de boosheid van de bewoners over het asielhotel wel te begrijpen. "Ik ben zelf vijftien jaar burgemeester geweest, dus vanuit dat perspectief begrijp ik dat wel", aldus Schoenmaker.

Tegelijkertijd uitte Schoenmaker ook zijn zorgen. "Er liggen nu mensen buiten in het gras en het wordt nog elke dag erger. Het is aan mij om te zorgen dat er genoeg opvangplekken komen, maar dat kan alleen in overleg met de gemeenten." Hij zei dat er momenteel niet genoeg opvangplekken zijn en dat daarom dit soort maatregelen nodig zijn. 

Bewoners
Lees ook:
Bewoners Tubbergen in gesprek met staatssecretaris over azc: 'Waarom hier?'