Ga naar de inhoud
Nederland

Positief effect door langste dag: vrolijke gezichten door extra zonuren

Beeld © ANP

Het is vandaag de langste dag van het jaar. Dat is een lekkere opsteker: extra zonlicht heeft een positief effect op onze stemming.

Volgens onderzoeker Philip Gehrman van de universiteit van Pennsylvania voelen de meeste mensen zich beter als de zon schijnt. Dat komt door het positieve effect van licht op het zogenoemde circadiaan ritme, het '24-uursritme'. Dat regelt lichaamsfuncties zoals de hormoonhuishouding, de behoefte aan eten en drinken en onze slaapcyclus en lichaamstemperatuur.

Balans

De extra zonuren zorgen ervoor dat het circadiaan ritme van de mens beter in balans komt met het natuurlijke dag- en nachtritme, zegt Gehrman tegen Time. We worden wakker als het licht is, wat ervoor zorgt dat mensen in een beter ritme komen en zich dus beter voelen. Dit effect geldt niet voor iedereen: het vroege ochtendlicht kan bijvoorbeeld juist irritant zijn voor mensen die laat uit bed willen of vroeg willen slapen.

Langste dag

Nederland beleeft vandaag de langste dag van het jaar. Tussen zonsopkomst en zonsondergang zit op 21 juni in totaal 16 uur en 46 minuten. Met de langste dag begint ook de astronomische zomer, die duurt tot en met 20 september. De meteorologische zomer begon op 1 juni en loopt tot en met 31 augustus. Er is ook slecht nieuws. Vanaf vandaag duren de dagen weer korter.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws