Ga naar de inhoud
Kaag is er niet bij

CDA houdt vast aan stikstofuitspraken Hoekstra: 'Ze zijn op ramkoers'

Wopke Hoekstra Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Ook in het Kamerdebat van vandaag houdt het CDA vast aan de uitspraken van leider Wopke Hoekstra. De deadline van 2030 om de stikstofuitstoot te halveren 'is op sommige plekken niet heilig'. Dat zei de voorzitter van de Tweede Kamerfractie, Pieter Heerma.

"Op heel veel plekken is in 2030 die 50 procent stikstofreductie daadwerkelijk te halen", zegt Heerma in de video hieronder. Maar hij vindt dat gezien de grote weerstand tegen de plannen van het kabinet 'de impasse' doorbroken zal moeten worden.

Oppositie fel in debat: 'Kabinet houdt ons land gegijzeld met politieke ruzies'

02:28
De oppositie reageert fel op de stikstofuitspraken van Hoekstra.

Duidelijkheid verschaffen

Het CDA neemt daarmee afstand van de afspraken die zijn gemaakt tijdens de coalitieonderhandelingen. De oppositie is van plan om moties in te dienen om de coalitiepartijen te dwingen om duidelijkheid te verschaffen. GroenLinks komt met een motie om 2030 als deadline vast te houden, BBB met een motie om die juist los te laten.

Fons Lambie: 'CDA op ramkoers'

Politiek verslaggever Fons Lambie zegt dat uit het debat blijkt dat het CDA geen gas terugneemt. "Het CDA ligt op ramkoers: fractievoorzitter Heerma wil de stikstofafspraken afzwakken. Afgelopen vrijdag zorgden de uitspraken van Hoekstra tot ruzie en verdeeldheid in het kabinet. Het meningsverschil is nu even geparkeerd, in afwachting van de bevindingen van Johan Remkes." Remkes spreekt deze periode met de belangrijkste partijen in de crisis.

"Als Remkes binnenkort met aanbevelingen komt, zal de coalitie moeten beslissen: worden de afspraken aangepast of niet? Met het oog op de peilingen heeft geen regeringspartij zin in verkiezingen, maar als zowel CDA en D66 de hakken in het zand zetten, dan dreigt een kabinetscrisis. In het debat klinkt het CDA niet bang. Of het ook gaat gebeuren, hangt de komende weken af van de bevindingen van Remkes en hoe heftig het gaat worden in het kabinet, en met name tussen CDA en D66."

Het debat is nog bezig, volg het hier live:

Live

In Den Haag wordt wisselend gereageerd op de draai van het CDA. SGP-leider Kees van der Staaij wil dat het kabinet de verwachtingen die Hoekstra met zijn uitspraken wekt, nu ook waarmaakt. PvdA-leider Attje Kuiken zegt dat Hoekstra valse hoop biedt. 

Geldproblemen

"De natuur kan geen uitstel lijden. En boeren verdienen duidelijkheid", zegt Kuiken, die niet te spreken is over de onrust in het kabinet.

SP-leider Lilian Marijnissen vindt het vooral 'onverantwoord' dat het kabinet intern ruzie maakt terwijl de kosten voor het levensonderhoud zo hoog oplopen. In het Kamerdebat wees ze erop dat grote groepen Nederlanders in geldproblemen verkeren of dreigen te komen. Ze verweet het kabinet vooral bezig te zijn met hun 'ordinaire vechtscheiding'.

'Totaal onzichtbaar'

Ze neemt het minister van Financiën Sigrid Kaag kwalijk dat ze de laatste maanden 'totaal onzichtbaar' is geweest, en verweet het de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie dat ze 'de hele zomer een serieus debat geblokkeerd' hebben.

Kaag zelf is er vandaag niet bij. Ze moest vanochtend naar het ziekenhuis nadat ze onwel was geworden.