Ga naar de inhoud
'Ik ben uitgeput'

Margherita raakt huis kwijt door geopende brandkraan (en verzekeraar doet niets)

Wateroverlast bij de woning van Margherita. Beeld © Piet de Ruyter / Regio15

Toen in de Haagse wijk Duindorp een brandkraan werd opengedraaid voor verkoeling, begon voor bewoonster Margherita Hendrikse een nachtmerrie: haar woning en kapsalon zijn sindsdien onbegaanbaar. De verzekering wil niet uitkeren omdat het om 'vandalisme' gaat. Van de gemeente heeft ze zelfs nog helemaal niets gehoord. "Niemand weet van wie de brandkraan is."

Of Margherita er nog vertrouwen in heeft dat het goed komt? Een lange aarzeling volgt. Dan zegt ze: "Ze laten me al bijna twee weken aan mijn lot over, maar toch blijf ik hopen dat iemand - de verzekering, de gemeente, de brandweer misschien - me te hulp schiet. Het kan toch niet waar zijn dat ze me zo laten zitten? Want dit kan ik zelf niet oplossen."

Duizenden liters

Op vrijdag 12 augustus, toen Nederland zuchtte onder een hittegolf, draaide iemand bij Margherita voor de deur de brandkraan open. Duizenden liters water spoten de lucht in. En die duizenden liters vonden via het terras en de woning van haar bovenburen hun weg naar beneden, door het plafond, de woning en kapsalon van Margherita binnen.

In die week werden op meerdere plekken in de stad de brandkranen opengezet, zoals hier in de Spoorwijk:

Haags waterbedrijf niet blij met openen brandkranen: 'Zonde van het water'

00:58
Bewoners van de Haagse Spoorwijk zochten vanavond verkoeling door brandkranen te openen. Het waterbedrijf is er niet blij mee.

Voor Margherita, die op de begane grond woont en daar ook haar kapsalon heeft, begon daarmee een nachtmerrie. "Het was alsof er een bom was ontploft."

"Ik ben al tien dagen bezig met bellen, vragen, regelen... ik ben er klaar mee. Uitgeput. En ik weet nog steeds niet of er een oplossing komt."

Huis uit vluchten

Zelf was ze niet thuis op het moment van de overstroming, maar haar zoon was er wel. "Eerst begon het te druppelen, maar al snel kwam er een waterval uit het plafond. Hij zette eerste emmers neer, maar toen begonnen de plafondplaten door te buigen en te scheuren. Het was gevaarlijk. Hij moest het huis uit vluchten."

Die eerste nacht regelde stichting Salvage dat er waterstofzuigers en droogapparaten werden neergezet in het pand. Ook regelden ze een hotel voor Margherita, haar man en haar zoon, en namen ze contact op met de verzekering over de schade.

De verzekering weigerde echter hulp te bieden. "Omdat het volgens hen om vandalisme gaat", zegt Margherita.

Sindsdien probeert ze erachter te komen wie ze dan wél verantwoordelijk kan stellen voor de schade. "Maar niemand weet van wie die brandkraan is. Van de brandweer hoor ik niks. Waterbedrijf Dunea zegt dat ze alleen maar de beheerder zijn, maar niet de eigenaar. Van de gemeente heb ik zelfs nog helemaal niets gehoord."

Wooncorporatie

Dat laatste stelt haar ernstig teleur. "Ze laten je aan je lot over. Ze zullen het toch wel gezien hebben op tv inmiddels?"

Aanvankelijk hoorde ze van wooncorporatie Vestia ook niets. Maar toen Omroep West er aandacht aan schonk, werd ze gebeld door de directeur. "Schijnbaar kon dat niet eerder", stelt ze droogjes vast.

Opengedraaide
Lees ook:
Opengedraaide brandkranen in Den Haag: blije kinderen én overlast

Vestia heeft haar inmiddels tijdelijke vervangende woonruimte aangeboden, zegt ze, maar daarmee is het probleem niet opgelost. "Ik heb vandaag gehoord dat Vestia bereid is dat huis te stofferen, dus dat is, eindelijk, een kleine meevaller. Maar het is niet in een fijne buurt, en ik kan er ook lang niet al mijn spullen kwijt."

Financiële klap

Intussen kan ze haarwerkzaamheden als kapster ook niet voortzetten. "Ik hoop dat mijn klanten weer bij me terugkeren, maar ja, in de tussentijd blijft het haar wel groeien natuurlijk. Dit is financieel een enorme klap. Ik heb twee lockdowns tijdens de coronacrisis overleefd, maar ik weet niet hoe ik het nu moet overleven."

Of haar meubels nog bruikbaar zijn, kan ze nu niet inschatten. "Daar ben ik nog helemaal niet aan toe gekomen. "Maar ik wil absoluut terug. Dat is mijn plek. De kapsalon was vroeger van mijn vader. Er ligt zoveel geschiedenis."

Opendraaien
Lees ook:
Opendraaien brandkranen Den Haag is 'vernieling', twee aanhoudingen

Reactie verzekeraar Nationale Nederlanden:

"Mevrouw heeft een verzekering afgesloten voor de inboedel van de kapsalon. De woning is niet bij ons verzekerd. Deze schade is ontstaan door vandalisme, en dat is een uitsluitingsgrond, wat betekent dat het niet binnen de polis valt. Nu is het wel zo dat we een expert de schade laten opnemen. Dan zal de adviseur verslag uitbrengen. Wij zullen met open blik naar dat verslag gaan kijken, en dan kunnen we bepalen of we nog iets voor haar ergens tegemoet kunnen komen."

Bekijk ook: Steeds vaker, steeds warmer, steeds langer: er komt wéér een hittegolf aan

02:11
Hebben we eigenlijk steeds vaker een hittegolf in ons land? Meteoroloog Marc de Jong legt het ons uit.