Ga naar de inhoud
Betere behandeling

Overlevingskans kankerpatiënten in tien jaar tijd flink gestegen

Ter illustratie. Beeld © ANP

De overlevingskans van kankerpatiënten is in het afgelopen decennium flink gestegen. Tussen 2001 en 2011 overleed 42 procent van de patiënten die kanker kreeg binnen vijf jaar. De afgelopen tien jaar daalde dat naar 34 procent. Wel verschillen de overlevingskansen sterk per soort kanker.

Dat de overlevingskans is gestegen komt door betere behandelingen en diagnoses, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vandaag. De organisatie baseert zich op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie, een landelijke databank.

Na vijf jaar nog in leven 

Uit onderzoek blijkt dat het veel uitmaakt wat voor soort kanker iemand onder de leden heeft. Voor borstkanker, prostaatkanker, huidkanker en sommige vormen van lymfeklierkanker geldt een relatief hoge overlevingskans. Voor deze types geldt dat 75 procent of meer vijf jaar na de diagnose nog in leven is. 

"Je ziet dat er relatief veel vooruitgang is bij kankervormen waarbij geen uitzaaiingen zijn of waarbij die zich bevinden in lymfeklieren die meegeopereerd kunnen worden", zegt Otto Visser van het IKNL tegen het AD

Proef
Lees ook:
Proef met bevolkingsonderzoek longkanker: oudere rokers gezocht

Wat minder overlevingskansen hebben patiënten met darm-, blaas-, nier-, hoofd-hals- en baarmoederhalskanker na vijf jaar.

Laagste overlevingskansen

De groepen met de laagste overlevingskansen (minder dan 30 procent overleeft deze na vijf jaar) hebben longkanker, maagkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker en acute myeloïde leukemie. 

Visser zegt tegen het AD dat kanker de komende jaren nog beter te behandelen zal zijn. "We moeten het vooral hebben van betere chemotherapie voor mensen met uitzaaiingen", zegt hij tegen de krant. "Er zullen geen wondermiddelen komen, maar de chemo wordt steeds beter. Al zal niet iedereen genezen."

Vaker kanker vastgesteld

Kanker wordt steeds vaker vastgesteld, meldde het IKNL eerder. Vorig jaar werd bij 124.000 patiënten kanker vastgesteld, 11.000 meer dan in 2020 en 4.000 meer dan in 2019.

In de cijfers over overlevingskansen is rekening gehouden met overlijden door andere oorzaken.

Als
Lees ook:
Als enige twintiger in de wachtkamer: 'Zorg voor jongeren met kanker moet beter'