Ga naar de inhoud
'Was slechts een verzoek'

Afgenomen tentjes Ter Apel kunnen terug naar terrein

Bij het aanmeldcentrum werden pop-uptentjes uitgedeeld. Beeld © ANP

De vorige week in beslag genomen tentjes voor asielzoekers bij het aanmeldcentrum Ter Apel kunnen weer worden opgehaald. Dat heeft de gemeente Westerwolde laten weten aan ondernemer Willem Straat, die het initiatief nam om de tentjes aan te schaffen.

Hij wil de tentjes opnieuw naar het terrein brengen. Volgens de ondernemer zijn de tentjes ook niet meer van hem, maar van de vluchtelingen aan wie hij ze gegeven heeft.

'Volstrekt
Lees ook:
'Volstrekt idioot': initiatiefnemer laaiend over weghalen tentjes Ter Apel

De tweehonderd opgooitentjes, verkregen via een crowdfundingactie onder lokale ondernemers, werden vorige week maandagavond uitgedeeld, maar dinsdagavond voor een groot deel alweer weggehaald.

Gemeente: het was 'ter bewaring'

De gemeente zegt nu dat aan mensen slechts verzocht was de tentjes te verlaten en dat ze zijn meegenomen 'ter bewaring'. "Van personen die hun tenten niet wilden verlaten, is dit door of namens ons ook niet gevorderd", is te lezen in een brief aan Straat.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet wil Tubbergen als eerste gemeente verplichten tot opvang asielzoekers

Hoewel Straat niet gelooft dat aan asielzoekers goed is uitgelegd dat ze de tent ook mochten houden, biedt de uitleg volgens hem ook hoop. "Blijkbaar is de gemeente het met ons eens dat er geen juridische basis was voor het afnemen." 

Al maanden druk

Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum. In de nacht van zondag op maandag sliepen zo'n vierhonderd mensen buiten. Asielzoekers hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning. 

Bekijk ook: Burgemeester Ter Apel: 'Er moet centrale asielopvang komen'

01:34
De gemeente Westerwolde gaat extra veiligheidsmaatregelen nemen op en rond het aanmeldcentrum in Ter Apel. Burgemeester Jaap Velema van gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, vertelt waarom hiervoor is gekozen.