Ga naar de inhoud
Eerste gespreksmoment

Bewoners Tubbergen in gesprek met staatssecretaris over azc: 'Waarom hier?'

Mensen in Albergen protesteren tegen de komst van het azc. Beeld © ANP

Boosheid en vooral veel onbegrip de afgelopen week onder de inwoners van de gemeente Tubbergen. Ze zijn het oneens met de komst van een asielzoekerscentrum (azc) in het dorp Albergen. Vanavond zal staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in gesprek gaan met bewoners. Het lijkt een beladen avond te worden waarin ze vooral uitleg willen: "We zijn volledig gepasseerd."

Precies een week geleden werd bekend dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hotel 't Elshuys in Albergen had gekocht om er asielzoekers in onder te brengen. Een unieke situatie: het was de eerste keer dat het kabinet hiertoe besloot zonder eerst een akkoord te sluiten met een gemeente.

Openbare raadsvergadering

Na diverse demonstraties en acties tegen het besluit lijkt het erop dat het asielzoekerscentrum er toch komt. Vandaag organiseert de gemeente een openbare raadsvergadering waarin inwoners de kans krijgen om in gesprek te gaan met staatssecretaris Van der Burg over het besluit.

Tijdens de vergadering krijgen ze kort de mogelijkheid om een vraag te stellen of iets te zeggen over de situatie. Bewoners die gebruik willen maken van deze inspreekmogelijkheid kunnen zich tot 12 uur aanmelden via de gemeente.

Derde
Lees ook:
Derde avond op rij demonstratie tegen asielhotel in Albergen

Gepasseerd

Hennie de Haan, woordvoerder van omwonenden van het hotel, heeft dit al gedaan. "Wij willen vooral weten wat voor afweging van de staatssecretaris hieraan ten grondslag ligt. Er is totaal geen communicatie geweest met de inwoners en dat maakt dat wij ons volledig gepasseerd voelen."

Volgens De Haan vinden de dorpsbewoners dat het belangrijk is om asielzoekers op te vangen, maar niet op deze manier. "Er woonden al 20 statushouders in het hotel en dat ging prima. Nu worden de bereidwilligheid en goede opvang weggenomen omdat het rijk fors meer asielzoekers wil opvangen in het dorp."

Dit
Lees ook:
Dit weten we tot nu toe over komst asielzoekerscentrum naar Tubbergen

De Haan ziet niet hoe de opvang in het hotel goed kan gaan. "Het hotel heeft maar 27 kamers en 74 bedden, hoe wil het rijk hier 150 tot 300 asielzoekers op een verantwoorde manier huisvesten? Dat is veel te grootschalig voor zo'n klein hotel."

Maar ook de ligging van het hotel is onwenselijk volgens De Haan. "Naast het hotel wonen hoogbejaarden en in de rest van de straat wonen veel kinderen. Dat is niet de juiste omgeving voor een azc, maar toch wil de staatssecretaris er hier zonder overleg met omwonenden een vestigen."

'Geen democratie' 

"Het lijkt alsof er geen democratische processen meer gevolgd worden, maar dat kabinetsmaatregelen zomaar opgelegd worden", zegt De Haan. "De inwoners zijn er echt door overdonderd. Dit is toch geen democratie?"

De emoties lopen hoog op in het dorp. "We zijn hier heel nuchter, maar de laatste tijd houden weinig mensen het droog. We snappen niet dat dit zomaar kan gebeuren." 

Toestemming gemeente

De gemeente Tubbergen zit zelf ook met veel vragen en heeft daarom de openbare raadsvergadering met de staatssecretaris georganiseerd. In een raadsbrief gaf de burgemeester aan 'onaangenaam verrast' te zijn dat het hotel gekocht is door het COA om een asielzoekerscentrum te realiseren.

Volgens de burgemeester is dit niet afgesproken met de gemeente. "Wij zijn bij dit besluit buitenspel gezet en hebben geen gelegenheid gehad om in gesprek te gaan", aldus de brief van 21 augustus. 

Staatssecretaris
Lees ook:
Staatssecretaris verwacht niet snel een herhaling van situatie Tubbergen

In het gesprek vanavond zal staatssecretaris Van der Burg zijn voornemen en handelwijze toelichten. De openbare raadsvergadering begint vanavond om 18:00 uur en is hier live te volgen.

Bekijk ook: Tubbergen in verzet tegen komst azc

01:56
Volgens de wethouder en de inwoners van de gemeente, is de gekozen locatie absoluut niet geschikt. "Ik snap niet waar ze die mensen willen laten."