Ga naar de inhoud
Ministers bezoeken Kiev

Nederland zegt opnieuw tientallen miljoenen euro's steun toe aan Oekraïne

Ministers Liesje Schreinemacheren Kajsa Ollongren tijdens een bezoek aan Oekraïne in het kader van de wederopbouw. Beeld © ANP / Sergey Dolzhenko

Nederland heeft extra steun toegezegd aan Oekraïne. Het steunpakket is bedoeld om het door oorlog geteisterde land te helpen in de strijd, en ook voor wederopbouw.

De ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Kajsa Ollongren (Defensie) hebben vandaag een gezamenlijk bezoek gebracht aan de hoofdstad Kiev en de zwaar getroffen voorstad Irpin.

Ze spraken met Oekraïense kabinetsleden en vertelden hen dat Nederland het land 'met alle mogelijke middelen zal blijven steunen'. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om humanitaire en militaire steun.

Aandacht
Lees ook:
Aandacht voor Oekraïne verslapt: 'Hou maar op met die oorlog'

Vanaf het begin van de oorlog, die inmiddels een half jaar gaande is, biedt Nederland hulp. Een overzicht van de hulp die geboden wordt:

  • 65 miljoen euro gaat naar hulp en investeringen. Nederlandse bedrijven worden deels gefinancierd voor herstel van infrastructuur, zoals bruggen, dijken en ziekenhuizen. Ook worden lokale ondernemers financieel geholpen. 
  • 10 miljoen euro gaat naar projecten om mijnen en andere explosieve oorlogsresten op te ruimen.
  • 1 miljoen wordt vrijgemaakt voor ondersteuning van ontwerpplannen voor wederopbouw van drie gemeenten: Cherson, Odessa en Mikolajiv.
  • 2,5 miljoen euro gaat naar de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), die hiermee kennis levert op het gebied van macro-economische hervormingen, goed bestuur en rechtsstatelijkheid, bijvoorbeeld aan de Oekraïense Centrale Bank.
  • 2 miljoen euro wordt gestopt in het fonds van de Verenigde Naties voor psychosociale steun aan slachtoffers van seksueel en gender-gerelateerd geweld.

Sinds het begin van de oorlog heeft Nederland voor ruim 210 miljoen euro (boekwaarde) materieel, wapens, munitie en uitrusting geleverd. Minister Ollongren heeft toegezegd de Oekraïne op dit gebied te blijven steunen.

Afgelopen zaterdag zijn 90 Nederlandse militairen vertrokken naar het Verenigd Koninkrijk om een basis-militaire opleiding te geven aan Oekraïense militairen. "Het trainen van de Oekraïense strijdkrachten is van groot belang en we zullen hier ook in de toekomst aan blijven bijdragen", zegt Ollongren erover.

Bekijk ook: Deze Nederlander helpt met wederopbouw

02:42
Terwijl de oorlog in Oekraïne in het zuiden en oosten nog in volle hevigheid bezig is, wordt er in andere delen van het land al nagedacht over de wederopbouw.

Nederland heeft materiaal geleverd aan de Oekraïense explosievenopruimingsdienst. Daarnaast blijft een forensisch team van Defensie inzetbaar om Russische oorlogsmisdrijven te onderzoeken.

Verder wil Nederland een bijdrage leveren om Oekraïne te helpen bij de aanschaf van oorlogsmaterieel. "Oekraïne staat niet alleen in haar strijd. Nederland zal Oekraïne blijven steunen, opdat de Russische agressie een halt wordt toegeroepen en vrede terugkeert", aldus minister Ollongren.