Ga naar de inhoud
'Bewust zijn van voorbeeldfunctie'

VVN waarschuwt tv-makers om verkeerd gebruik autogordels

Met gordels om in de auto. Beeld © ANP (archieffoto)

Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept makers van Nederlandse televisieprogramma's en series op bewuster om te gaan met het hanteren van verkeersroutines in en rond auto's. De gordel zit bij mensen onder hun oksel. "Dat is niet de juiste manier", benadrukt een woordvoerder.

VVN-woordvoerder Rob Stomphorst bevestigde dat na berichtgeving in De Telegraaf. De organisatie ziet dat in een aantal populaire programma's die deze zomer op tv zijn, autogordels verkeerd worden gebruikt.

"In populaire programma's als B&B Vol Liefde en Kopen zonder kijken dragen kandidaten die gefilmd worden tijdens een autorit hun gordel niet op de juiste manier", zegt Stomphorst. "Hun gordel zit onder hun oksel. Dat is niet de juiste manier."

RTL
Lees ook:
RTL onderneemt actie na tik op vingers Veilig Verkeer Nederland

'Bewust van voorbeeldfunctie'

Volgens RTL zou dit gebeuren omdat anders de zendertjes die deelnemers gebruiken niet goed zouden werken. "Dat is natuurlijk onzin, ik kan talloze andere programma's opnoemen waar het niet op deze manier gebeurt", zegt Stomphorst.

"We zijn ons bewust van onze voorbeeldfunctie en hadden er in deze gevallen beter om moeten letten", zegt een woordvoerder van RTL tegen De Telegraaf. "We gaan dit duidelijker in onze productieprocessen vastleggen."

Rijden
Lees ook:
Rijden zonder gordel: 'stoer', 'comfortabel' en vooral schokkend en gevaarlijk

Ook de manier waarom smartphones worden gebruikt in sommige programma's is VVN een doorn in het oog. "In bijvoorbeeld Ontvoerd rijden mensen met een smartphone aan hun oor geplakt", stelt Stomphorst. "Dat is verboden."

VVN wil dat programma- en seriemakers zich bewuster zijn van hun voorbeeldfunctie. "Uit alle onderzoeken blijkt dat goed voorbeeld goed doet volgen. Je moet mensen, zeker in goedbekeken programma's, duidelijk maken hoe ze zich achter het stuur en op de weg horen te gedragen."

Kaag zonder gordel

Vorig jaar ging het ook een keer mis in een documentaire van de VPRO met D66-leider Sigrid Kaag in de hoofdrol. Er zaten beelden in van Kaag die zonder gordel in een dienstauto zat. D66 wilde niet dat die beelden uitgezonden zouden worden.

Na ophef over de bemoeienis van de partij met de documentaire, ging Kaag door het stof:

Kaag over niet dragen autogordel: 'Een heel slecht voorbeeld'

02:00
Kaag over niet dragen autogordel: "Een heel slecht voorbeeld."