Het onderwijsniveau van kinderen moet later bepaald worden, vindt minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs). Nu wordt nog met een eindtoets in groep 8 bepaald of het vmbo, havo of vwo wordt, maar dat moment moet in de nabije toekomst worden uitgesteld.
"We moeten op heel veel terreinen bereid zijn om verregaande keuzes te maken, ook op later selecteren", zegt Wiersma in het AD. De minister kijkt momenteel naar opties voor aanpassing van het systeem en zegt in dit najaar met concrete plannen te komen. "Wat als een paal boven water staat: de kansenongelijkheid die we nu zien komt mij de keel uit."
Driejarige brugperiode
Volgens deskundigen leidt het vroege adviesmoment tot ongelijke kansen. Zo adviseerde de Onderwijsraad vorig jaar om de toets in groep 8 te schrappen en het selectiemoment uit te stellen tot na een driejarige brugperiode. In de eerste jaren na het basisonderwijs zou dan nog geen sprake zijn van vmbo, havo of vwo.

Het is nog niet duidelijk of Wiersma aan een dergelijke hernieuwing van de selectieprocedure denkt. In het regeerakkoord is afgesproken om 'met oog voor de talenten voor elke leerling' brede en verlengde brugklassen te realiseren, maar concrete plannen daarvoor zijn nog niet gemaakt.
Kinderen weer naar school
Wel is besloten dat er vanaf het schooljaar 2023-2024 een doorstroomtoets komt in plaats van de eindtoets. Die toets maken leerlingen dan al in februari, waarna ze zich in maart kunnen aanmelden voor een middelbare school. Dat zou de kansen meer gelijktrekken.
Vandaag gaan de eerste kinderen in Nederland weer naar school na de zomervakantie. Basisscholen in het midden van het land gaan als eerste weer van start. Over een week begint het schooljaar in het noorden. De kinderen in het zuiden zijn als laatste aan de beurt.


Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.