Ga naar de inhoud
Onvrede over koers

Brandbrief lokale VVD-fracties naar partijtop om asielbeleid

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) geeft uitleg over het besluit omtrent het hotel in Albergen. Beeld © ANP

In een brandbrief aan de Tweede Kamerfractie van de VVD eisen 24 lokale VVD-fracties uit verschillende gemeenten in Nederland dat het asielbeleid van het kabinet wordt aangepast. Ze willen dat gemeenten niet gedwongen worden om asielzoekers op te nemen en uiten felle kritiek op de rol van hun partij.

"Onze gemeenten kraken onder de hoge instroomcijfers", schrijven de fractievoorzitters in hun brief, meldt De Telegraaf. "Wij ervaren dat het draagvlak om asielzoekers op te vangen drastisch afneemt door de huidige werkwijze van zowel de VVD-fractie als het kabinet."

Protesten in Albergen

De fracties richten zich tot de Tweede Kamerfractie van hun partij in Den Haag. De brandbrief is een reactie op het beleid van het kabinet om asielzoekers onder te brengen in bepaalde gemeenten, zonder dat die daarmee van tevoren instemmen.

In het Overijsselse Albergen, waar het COA een hotel kocht om asielzoekers onderdak te bieden, leidde dat de afgelopen dagen tot woede van de lokale bevolking. Gisteren werd een stille tocht gehouden uit protest tegen het plan van het kabinet. In deze video is te zien hoe het protest verliep:

Stille mars Albergen tegen komst asielzoekers: 'We zijn monddood gemaakt'

00:41
In het Overijsselse Albergen wordt al dagen achtereen geprotesteerd tegen de komst van asielzoekers.

Afgelopen dinsdag werd bekend dat het COA hotel 't Elshuys in Albergen had gekocht om er asielzoekers in onder te brengen. Het was de eerste keer dat het kabinet hiertoe besloot zonder eerst een akkoord te sluiten met een gemeente. De regering neemt die stap omdat er een groot tekort is aan bedden voor asielzoekers en de onderhandelingen met gemeenten vaak moeizaam verlopen.

'Maat is vol'

"Het gebeurt tegen de wil van het democratisch gekozen bestuur van de gemeente en gaat daarmee een principiële grens over", schrijven de VVD'ers in hun brief. "De maat is nu echt vol." De lokale fracties zeggen zich niet meer te herkennen in het beleid van hun partij, en leveren ook kritiek op premier Rutte. "Deze crisis vereist leiderschap", schrijven ze. 

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) van de VVD gaat morgen op verzoek van de gemeenteraad van Tubbergen, waarvan Albergen deel uitmaakt, op bezoek in de gemeente. Kamerlid Ruben Brekelmans gaat in gesprek met enkele Limburgse VVD'ers die eerder al hun onvrede uitspraken over het beleid. 

Jonge
Lees ook:
Jonge kinderen met anti-azc-bord de straat op: 'Komt niet van henzelf'