Ga naar de inhoud
12.000 satellieten

Mysterieuze lichten aan de hemel blijken satellieten Elon Musk

Links: een ingestuurde foto van de satellieten. Rechts: een lancering van een Starlink-satelliet. Beeld © Suzanne Muis / AP

Wie gisterenavond naar buiten keek, heeft ze vast gezien: de vele lichtpunten die als een treintje langs de hemel gleden. Het waren geen ufo's, maar de Starlink-satellieten van SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk.

Op sociale media wereldwijd gaan er vele foto's rond van mensen die de lichtpunten aan de hemel gisterenavond hebben vastgelegd. Ook in Nederland waren de vliegende lichtjes goed te zien.

Lancering Starlinksatellieten

"Er is vrijdag een lancering geweest, dus de satellieten zitten nu nog dicht bij elkaar. Door de goede weersomstandigheden en het jaargetijde kon je de lijn van satellieten vanuit je tuin goed zien", vertelt Marco Langbroek, docent 'Space Situational Awareness' bij de faculteit Lucht- en Ruimtevaart aan de TU Delft.

"De zon blijft in de zomer 's nachts laag onder de horizon, daarom worden de satellieten lang belicht en kunnen we ze goed zien. In de winter zijn ze een stuk minder goed zichtbaar", legt Langbroek uit.

Hele wereld toegang tot internet

Het fenomeen is niet nieuw. In 2019 was de eerste lancering van Starlink, een project van ruimtevaartbedrijf SpaceX. Met dit project wil Musk de hele wereld in 2024 toegang geven tot snel internet.

"Musk wil uiteindelijk een netwerk van 12.000 satellieten", vertelt Langbroek. Sinds 2019 zijn er meer dan 3.100 Starlink-satellieten gelanceerd. Daar zijn er nu ongeveer 2700 van in de ruimte. Een aantal zijn ook weer verdwenen, die zijn teruggevallen in de dampkring omdat ze het bijvoorbeeld niet deden of er iets misging."

Druk in de ruimte

Musk is niet de enige die de wereld wil bedienen met satellieten. Zijn grote concurrent, Amazon-oprichter Jeff Bezos, werkt ook aan een nieuw satellietnetwerk. "Het wordt heel druk in de ruimte", zegt Langbroek.

Spectaculaire
Lees ook:
Spectaculaire beelden: brokstukken van raket boven Borneo

En dat kan voor problemen zorgen. "Op dit moment worden ongeveer 24.000 objecten gevolgd die in lage en hoge banen rond de aarde gaan, variërend van oude rakettrappen tot satellieten of satellietonderdelen. Hoe drukker, hoe meer risico op botsingen."

Geen regels

Er zijn bedrijven en overheidsinstanties, voornamelijk in Amerika, die alle ruimteobjecten in de gaten houden en een alarm afgeven als de objecten te dicht bij elkaar in de buurt komen. "Maar die zitten op het maximaal aantal objecten om te kunnen volgen. Er zijn inmiddels zoveel satellieten dat je soms niet meer weet waar een bepaalde satelliet is. Dat kan voor problemen zorgen."

Omdat niemand 'de baas van de ruimte' is, zijn er weinig afspraken over gemaakt en kunnen bedrijven vooralsnog doen wat ze willen. "De Verenigde Naties hebben in 1967 met elkaar afgesproken dat er geen massavernietigingswapens mogen worden afgeschoten. Maar dat is het enige."

Het verdrag is nooit geüpdatet, terwijl er sindsdien grote ontwikkelingen zijn geweest. "Er wordt een hoop gepraat over nieuwe regels, maar vooralsnog wordt er weinig afgesproken."

Bekijk ook: Wie of wat vliegt er rond? Pentagon presenteert rapport over ufo's

02:22