Ga naar de inhoud
16 jaar burgemeester

Bram Peper, voormalig burgemeester Rotterdam en ex-minister, overleden

Bram Peper in 2018. Beeld © Fotopersburo Edwin Janssen

Bram Peper, de voormalig burgemeester van Rotterdam en oud-minister van Binnenlandse Zaken, is overleden. Dat heeft zijn familie vandaag laten weten aan het ANP. Op het stadhuis in Rotterdam zal morgen de stedelijke vlag halfstok hangen als eerbetoon.

Peper is 82 jaar geworden. Hij woonde in Rotterdam en overleed vanmiddag na een kort ziekbed in het bijzijn van zijn naasten.

Van 1982 tot 1998 was Peper burgemeester van Rotterdam. Daarna werd hij minister van Binnenlandse Zaken in het tweede kabinet-Kok. Hij was lid van de Partij van de Arbeid.

Skyline van Rotterdam

Peper werkte aanvankelijk als hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1982 werd hij op 42-jarige leeftijd burgemeester van Rotterdam.

Tijdens zijn bewind werden eind jaren 80 in de havenstad de eerste wolkenkrabbers gebouwd aan het Weena. Het stadsbestuur brak daarmee met de heersende stelregel dat nieuwbouw niet hoger mocht zijn dan het Hilton-hotel. De beslissing zette de toon voor de huidige skyline van de stad. In de jaren 90 werd de hoogbouw voortgezet met de grootschalige ontwikkeling van de Kop van Zuid.

Oud-burgemeester
Lees ook:
Oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn (PvdA) overleden

In de jaren 90 lanceerde Peper een omstreden plan: hij wilde Rotterdam opdelen in meerdere gebieden, die samen de stadsprovincie Rijnmond zouden moeten vormen. Maar in een referendum stemde bijna 90 procent van de Rotterdammers tegen het opheffen van hun gemeente.

Meerdere incidenten kenmerkten zijn tijd als burgemeester. Zo foeterde hij eens een agent uit die hem had aangehouden omdat hij over busbaan reed met zijn dienstauto. Ook moest hij afkicken van overmatig drankgebruik.

Bonnetjesaffaire

Peper werd in augustus 1998 benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken. Echter in september 1999 maakte de 'bonnetjesaffaire' hem het functioneren onmogelijk. Hij werd er door Radio Rijnmond van beschuldigd privé-uitgaven te hebben gedeclareerd bij de gemeente. Het zou gaan om kleding, reizen, etentjes en het gebruik van de dienstauto.

De gemeente en accountantskantoor KPMG achtten Peper schuldig aan de aanklacht, maar het Openbaar Ministerie oordeelde grotendeels in het voordeel van Peper. Hij kreeg later een stevige schadevergoeding van KPMG, die waarschijnlijk in de tonnen liep. Later zei Peper dat deze kwestie zijn reputatie blijvend had beschadigd. Ook was hij teleurgesteld in de PvdA. Zijn partij had hem onvoldoende gesteund, vond hij.

De oud-bestuurder trad tijdens zijn leven drie keer in het huwelijk. Tussen 1995 en 2003 was hij getrouwd met Neelie Kroes, de voormalige VVD-politica en EU-commissaris.

Bijgedragen aan stad

Op sociale media laten veel politici weten bedroefd te zijn over Pepers overlijden. De huidige Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb laat weten dat 'burgemeester Peper in zijn tijd een groot bestuurder en denker' was. "Zijn opvattingen over de sociale vernieuwing en de ontwikkeling van de Kop van Zuid inclusief de bouw van de Erasmusbrug waren vooruitstrevend en hebben enorm bijgedragen aan de huidige kwaliteit van de stad", zegt Aboutaleb.

"Hij heeft de laatste jaren helaas ook geleden onder een mindere gezondheid. En toch verscheen hij regelmatig op allerlei stedelijk activiteiten om zijn belangstelling te tonen."