Ga naar de inhoud
Handhaven lastig

Burgemeesters boos om negatief advies over verbod op lachgas

Jongeren gebruiken lachgas uit een ballon. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Burgemeesters zijn niet blij met het advies van de Raad van State, dat negatief oordeelt over een verbod op lachgas. Het kabinet wil lachgas op de Opiumlijst plaatsen, maar volgens het adviesorgaan is dat plan onvoldoende onderbouwd.

Dit blijkt uit berichtgeving door de NOS. Volgens het advies van de Raad maakt het kabinet niet duidelijk waarom plaatsing op de Opiumlijst noodzakelijk is om de verkoop en het recreatief gebruik van lachgas terug te dringen.

Onveiligheid en overlast

"Ik ben niet blij", zegt burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma. "Het miskent de problemen die ik dagelijks in mijn stad ervaar: onveiligheid, overlast en de kwetsbare positie van jongeren die zelf gebruiken."

De Raad van State wijst onder meer op de mogelijkheden van voorlichting en preventie. Maar dat zijn zaken die al lang gebeuren, volgens burgemeester van Stichtse Vecht Ap Reinders. "Dit voelt voor mij als de systeemwereld van de regeltjes en processen die botst met de praktijk van alledag."

Veel
Lees ook:
Veel te veel lachgas in het verkeer, minister kijkt uit naar verbod

Het wetsvoorstel van het kabinet voorziet in een uitzondering voor toekomstig legaal gebruik van lachgas, bijvoorbeeld in de voedselindustrie. Dat zou het lastig maken een verbod te handhaven, volgens de Raad. Ook de werkdruk bij het Openbaar Ministerie zou handhaving in de weg staan.

Gebiedsverbod

Gemeenten kunnen wel een lokaal verbod instellen, maar dat is alleen toegestaan in gebieden waar overlast is. Dat is volgens de burgemeesters geen oplossing, omdat het probleem zich dan steeds naar andere gebieden in de steden verplaatst.

Een advies van de Raad van State hoeft niet opgevolgd te worden, maar in de praktijk wordt er alleen van afgeweken wanneer er zwaarwegende redenen voor zijn.

Dat lachgas tot grote problemen en zelfs verlamming kan leiden, zie je in deze video:

Rumen (19) gaf 1000 euro per maand uit aan lachgas: ‘Ik kon ineens niet meer lopen’

02:34
In verslavingsklinieken worden steeds meer jongeren opgenomen die verslaafd zijn aan lachgas. Artsen spreken van een explosie.