Ga naar de inhoud
Tweede etappe

Vuelta: renners komen op route dolenthousiast publiek én boze boeren tegen

Boerenprotest in Woudenberg Beeld © ANP / Koen van Weel

In Woudenberg zijn enkele honderden boeren bij elkaar gekomen voor een demonstratie tijdens de tweede etappe van de Vuelta. Tractoren, landbouwvoertuigen en vrachtwagens staan langs de route opgesteld in een lange rij en er hangen veel omgekeerde vlaggen.

De wielrenners komen vanmiddag rond 16.00 uur door het Utrechtse plaatsje heen. De boerenactiegroep zei gisteren duizenden mensen en honderden tractoren te verwachten op het actieterrein naast de route in Woudenberg.

Tevreden over opkomst

Maar met de opkomst tot nu toe is Agractie-voorman Bart Kemp naar eigen zeggen 'tevreden'. De actie is bedoeld om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen die het kabinet wil nemen.

Omdat de Ronde van Spanje ook in andere landen wordt uitgezonden, zijn er leuzen te lezen in het Engels, zoals 'Save the Farmer' en 'SOS Dutch Farmers'. Die laatste tekst is ook in hooibalen neergelegd, zodat het vanuit de lucht zichtbaar is.

Ook in Gameren, bij Zaltbommel, protesteren boeren, merkt RTL-verslaggever Eelco Hiltermann:

Er komen geen blokkades, verzekerde Kemp eerder.

Gesink in rode leiderstrui

De Vuelta begon donderdag met de ploegenpresentatie. 12.500 mensen waren daar getuige van. Gisteren was de ploegentijdrit door de stad Utrecht. Langs de route stonden vele duizenden mensen om de renners aan te moedigen.

Winnaar werd de Jumbo-Visma-ploeg. Robert Gesink kwam als eerste over de streep en draagt vandaag de rode leiderstrui.

Luid toegejuicht

De 36-jarige klimmer uit Varsseveld werd vanmiddag in die trui luid toegejuicht in Den Bosch door het wederom massaal toegestroomde publiek. "Geweldig, een droom die uitkomt", zei hij, vlak voordat de renners aan de rit over 175,1 kilometer naar Utrecht begonnen. "De mensen zijn zo enthousiast, ik hoorde ze steeds mijn naam roepen."

Morgen is de derde en laatste Nederlandse etappe (194 kilometer). Die begint vanuit het Kasteel van Breda. Vervolgens fietsen de renners door Noord-Brabant.

Gesink:
Lees meer
Gesink: genoeg aandacht gehad voor rest van Vuelta